Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele mai sănătoase alimente pe timp de iarnă

Meniul zilnic din timpul sezonului rece trebuie ales cu multă grijă. Există câteva alimente care ar trebui consumate cât mai des în perioada iernii.

23 Noiembrie 2014, 22:00

Rodiile sunt recomandate pentru sănătatea inimii. Sucul de rodii este bogat în antioxidanţi (mult mai mult decât alte sucuri de fructe). Doar o ceaşcă pe zi ajută la combaterea radicalilor liberi din oxidarea colesterolului "rău" LDL, care contribuie la acumularea de placă în artere. Un pahar de suc de rodie poate îmbunătăţi fluxul de sânge la inimă la persoanele cu ischemie miocardică - o afecţiune gravă în care oxigenul la inimă este redus din cauza arterelor înfundate. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, sunt deosebit de bogate în vitaminele A, C şi K. Acest tip de legume reprezintă o excelentă sursă de acid folic, deosebit de important pentru femeile de vârstă fertilă.

Citricele - lămâile, lime, portocalele, grepfruit-ul şi mandarinele sunt cele mai suculente fructe în timpul iernii. Acestea sunt o sursă importantă de vitamine, în special vitamina C, dar şi de flavonoide. Flavonoidul predominant în aceste fructe este hesperidina, responsabilă pentru creşterea colesterolului "bun" HDL şi scăderea colesterolului "rău", LDL şi a trigliceridelor.

Cartofii - din cauza conţinutului de amidon, de multe ori, cartofii nu sunt alimentele cele mai iubite şi preferate. Spre deosebire de alte tipuri de amidon conţinute în orez sau pâine, care sunt lipsite de nutrienţi sănătoşi, cartofii conţin câteva substanţe utile, fiind o sursă excelentă de vitamina C şi B6. În plus, sunt o sursă bună de acid folic şi conţin fibre. Cartofii roşii sunt bogaţi în antocianine, antioxidanţi, care sunt asociaţi cu numeroase beneficii pentru sănătate - reducerea riscului de cancer şi boli de inimă. Consumul de alune de pădure, nuci crude şi migdale ajută la stimularea funcţiilor creierului, precum şi la concentrare, fiind deosebit de hrănitoare şi de benefice.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană