Cele mai sănătoase legume şi fructe, potrivit CDC
Agenţia federală din SUA ce desfăşoară şi sprijină activităţi de promovare, prevenire şi tratare, cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea la nivel global – Centers for Disease Control sau CDC – a publicat recent un raport cu rezultatele unor teste, prin care se stabilesc cele mai sănătoase legume şi fructe.
07 Septembrie 2015, 07:09
S-au cautat acele alimente care furnizeaza, in medie, cel putin 10% sau mai mult din 17 nutrienti esentiali, la fiecare 100 de kcal. Din cele 47 de fructe si legume analizate, 41 au trecut satisfacator criteriile, iar schema de clasificare astfel propusa este oferita ca un instrument esential pentru educatia nutritionala si orientarea dietetica.
Cateva alimente au fost asociate cu reducerea unor boli cronice, legumele cu frunze verzi, legumele crucifere sau citricele, de pilda.
Prezenta a 17 nutrienti a fost determinata, printre care: potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, zinc si vitaminele A, B6, B12, C, D, E, K. Deoarece metodele de preparare pot modifica acest continut de nutrienti, alimentele au fost analizate in forma lor cruda, iar fructele si legumele nu au fost supuse unui proces termic. S-a calculat media valorilor zilnice bazate pe o dieta normala, de 2000 kcal/zi, pentru cei 17 nutrienti, provenita din 100 g.
Expertii au ajuns la concluzia ca nasturelul (Nasturtium officinale) este cea mai sanatoasa planta din cate exista, desi toate legumele au caracteristici unice si ofera beneficii pentru sanatate. Gram cu gram, aceasta legume crucifera contine mai mult de patru ori cantitatea de beta-caroten comparativ cu un mar.
Iar doar 100 de grame ofera mai mult de 75% din aportul recomandat de vitamina C. Beta-carotenul are capacitatea, printre altele, de a imbunatati sanatatea pielii, iar vitamina C s-a dovedit a fi de ajutor in procesul de accelerare a arderilor de grasimi.
In plus, nasturelul este cel mai bun supliment dupa un antrenament fizic, o salata cu acest ingredient ofera mai multe proteine benefice decat un albus de ou, dar si 30 mg de quercetina – un antioxidant care imbunatateste rezistenta la efort. Mai mult, nasturelul consumat inainte de practicarea unui sport poate promova recuperarea mai rapida, deoarece se reduce deteriorarea ADN-ului dupa exercitii intense.
Conform unui studiu separat, publicat in British Journal of Nutrition, s-a constatat ca planta are capacitatea de a sustine organismul in lupta cu bolile grave. O suplimentare in alimentatie cu 80 g de nasturel a fost suficienta pentru a stopa evolutia unor gene care hranesc tumorile asociate cu cancerul de san.
Cercetatorii atribuie cele mai multe beneficii impresionante ale acestei plante unei substante numita feniletil izotiocianat. Deoarece prepararea termica poate inactiva prezenta acestei substante, se recomanda ca nasturelul sa fie consumat ca atare, adaugat in salate, sucuri sau bauturi smoothie, sandwich-uri si ca o garnitura gustoasa si sanatoase pentru aproape orice mancare.