Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele mai sănătoase legume şi fructe, potrivit CDC

Agenţia federală din SUA ce desfăşoară şi sprijină activităţi de promovare, prevenire şi tratare, cu scopul de a îmbunătăţi sănătatea la nivel global – Centers for Disease Control sau CDC – a publicat recent un raport cu rezultatele unor teste, prin care se stabilesc cele mai sănătoase legume şi fructe.

07 Septembrie 2015, 07:09

S-au cautat acele alimente care furnizeaza, in medie, cel putin 10% sau mai mult din 17 nutrienti esentiali, la fiecare 100 de kcal. Din cele 47 de fructe si legume analizate, 41 au trecut satisfacator criteriile, iar schema de clasificare astfel propusa este oferita ca un instrument esential pentru educatia nutritionala si orientarea dietetica.

Cateva alimente au fost asociate cu reducerea unor boli cronice, legumele cu frunze verzi, legumele crucifere sau citricele, de pilda.

Prezenta a 17 nutrienti a fost determinata, printre care: potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, zinc si vitaminele A, B6, B12, C, D, E, K. Deoarece metodele de preparare pot modifica acest continut de nutrienti, alimentele au fost analizate in forma lor cruda, iar fructele si legumele nu au fost supuse unui proces termic. S-a calculat media valorilor zilnice bazate pe o dieta normala, de 2000 kcal/zi, pentru cei 17 nutrienti, provenita din 100 g.

Expertii au ajuns la concluzia ca nasturelul (Nasturtium officinale) este cea mai sanatoasa planta din cate exista, desi toate legumele au caracteristici unice si ofera beneficii pentru sanatate. Gram cu gram, aceasta legume crucifera contine mai mult de patru ori cantitatea de beta-caroten comparativ cu un mar.

Iar doar 100 de grame ofera mai mult de 75% din aportul recomandat de vitamina C. Beta-carotenul are capacitatea, printre altele, de a imbunatati sanatatea pielii, iar vitamina C s-a dovedit a fi de ajutor in procesul de accelerare a arderilor de grasimi.

In plus, nasturelul este cel mai bun supliment dupa un antrenament fizic, o salata cu acest ingredient ofera mai multe proteine benefice decat un albus de ou, dar si 30 mg de quercetina – un antioxidant care imbunatateste rezistenta la efort. Mai mult, nasturelul consumat inainte de practicarea unui sport poate promova recuperarea mai rapida, deoarece se reduce deteriorarea ADN-ului dupa exercitii intense.

Conform unui studiu separat, publicat in British Journal of Nutrition, s-a constatat ca planta are capacitatea de a sustine organismul in lupta cu bolile grave. O suplimentare in alimentatie cu 80 g de nasturel a fost suficienta pentru a stopa evolutia unor gene care hranesc tumorile asociate cu cancerul de san.

Cercetatorii atribuie cele mai multe beneficii impresionante ale acestei plante unei substante numita feniletil izotiocianat. Deoarece prepararea termica poate inactiva prezenta acestei substante, se recomanda ca nasturelul sa fie consumat ca atare, adaugat in salate, sucuri sau bauturi smoothie, sandwich-uri si ca o garnitura gustoasa si sanatoase pentru aproape orice mancare.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană