Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cicoarea – „vindecătorul” de pe marginea drumului

Denumirea ştiinţifică a plantei este Cichorium intybus şi, de la sfârşitul primăverii până spre iarnă, cât ţine perioada de înflorire, e foarte uşor de recunoscut. În popor, se spunea că cicoarea este cea mai puternică dintre ierburi, pentru că înfloreşte până la primele zăpezi şi nu se teme de frig. Este înaltă de până la un metru, cu flori albastre precum cerul, inconfundabile. Sub pământ dezvoltă un rizom puternic, cu gust amar pregnant, în care sunt depozitate peste iarnă substanţele de rezervă ale plantei. Recoltarea

24 Iulie 2015, 06:38

Cicoarea este o mare iubitoare de soare şi creşte în locuri deschise, cum ar fi fâneţele şi pajiştile, marginile de drum, terenurile virane, din câmpie şi până în zonele montane joase. În scopuri medicinale, se foloseşte rădăcina plantei, care se recoltează în octombrie-noiembrie, prin dezgropare cu cazmaua.

Se spală în curent de apă repede, după care se despică pe lungime şi se pune la uscat în strat subţire, într-un loc aerisit şi călduros. După încheierea procesului de uscare (când rădăcinile devin rigide şi se rup cu un pocnet sec), se depozitează în saci de hârtie, în locuri curate şi ferite de umezeală.

Mod de administrare

Infuzia de cicoare se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate de plantă adăugată unei căni de apă clocotită şi lăsată la infuzat 30 de minute.

Pulberea de cicoare. Se obţine prin măcinarea rădăcinii cu râşniţa electrică de cafea. Se administrează de 2-3 ori pe zi, câte o linguriţă.

Decoctul combinat de cicoare. Se pun două linguriţe de pulbere de rădăcină într-un pahar de apă şi se lasă să macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe vreme de 2 minute cu alt pahar de apă, după care se lasă să se răcească. În final, se combină cele două extracte.

Tinctura de cicoare. Se pun într-un borcan 20 de linguri de pulbere de rădăcină, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând încontinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită, rămânând deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile, după care se strecoară. Preparatul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare, şi se păstrează vreme de maximum 2 ani. Se administrează de regulă o linguriţă de 4 ori pe zi, în tratamente de 1-3 luni.

Cafeaua de cicoare. Din rădăcină de cicoare, dacă se prăjeşte şi apoi se macină, se obţine o pulbere închisă la culoare, cu efecte tonice digestive şi nervoase, folosită adesea ca substitut de cafea. Consumată înainte de masă, previne indigestia şi balonarea, alungă oboseala fizică şi nervoasă.

Extractul de cicoare. Se obţine din tinctura de cicoare, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere fină, amară şi extrem de concentrată în principii active – extractul de cicoare. El conţine de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare, care sunt asimilate integral de organism, şi nu doar în proporţie de 25%, ca în cazul simplei pulberi.

Ca atare, extractul este “medicamentul” cel mai concentrat care se poate obţine din cicoare, aşa încât nu este de mirare că toate studiile făcute în ultimele decenii cu această plantă au folosit extractul. La noi în ţară, extractul de cicoare se găseşte combinat în proporţii egale cu planta integrală, sub forma unor capsule cu o eficientă terapeutică remarcabilă.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană