Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cidrul de mere – licoarea tonică şi antioxidantă, cu beneficii pentru sănătate

Băutura cu origini aproape ancestrale, al cărei gust pişcător este adesea pomenit în poemele lui Francois Villon şi care a încântat simţurile cavalerilor Mesei Rotunde, este mai mult decât o licoare apreciată de secole.

25 Septembrie 2016, 08:54

Cidrul sau sucul de mere fermentat, cu gust dulce-acrişor, de care, potrivit legendei, însuşi Caesar s-a îndrăgostit este apreciat în primul rînd pentru calităţile sale revigorante şi curative.

Sucul uşor fermentat de mere, alcolizat în proporţie de 8 %, poate concura la savoare cu berea, însă este net superior acesteia la capitolul beneficii pentru sănătate.

Încă din antichitate, cidrul a fost considerat o băutură tonică, răcoritoare, dar şi remediu în anumite afecţiuni. Consumat cu moderaţie, cidrul aduce beneficii organismului, fiind o binecuvântare pentru sănătate.

Polifenolii, mai mulţi în cidru decît în merele crude, ajută la eliminarea substanţelor chimice care afectează celulele din organism. Flavonoidele din cidrul de mere reduc cu 30% riscul apariţiei bolilor coronariene, dar mai ales al bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, acesta conţine antioxidanţi valoroşi, are un număr redus de calorii şi e bogat în fibre, fiind indicat şi celor ce vor să slăbească.

Iată câteva dintre beneficiile cidrului:

- previne cancerul şi accidentele cardiace şi cerebrale

- energizează şi îmbunătăţeşte memoria

- reglează tensiunea arterială

- previne dezvoltarea astmului sau a altor boli pulmonare

- detoxifiază şi reglează digestia

- combate anemia

Dacă doriţi să aveţi în casă o băutură uşor alcoolică care să facă deliciul meselor de sărbătoare, dar şi un medicament care să vă ţină departe de multe afecţiuni, vă propunem să încercaţi următoarea reţetă de cidru de mere. Aceasta se obţine prin fermentarea mustului de mere, cu sau fără adaos de zahăr, apă şi alte substanţe. Se poate pregăti din mere de vară, mere de toamnă sau mere de iarnă, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sînt mai bogate în zaharuri.

Pentru a obţine un cidru de bună calitate şi cu durată lungă de păstrare, merele trebuie să fie sănătoase şi foarte bine spălate. Se zdrobesc, se ţin în căzi 6-12 ore, pentru macerare la o temperatură de 4-16 grade Celsius, după care se presează cu teascul. La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obţin 65-80 litri suc. Se adaugă 20-25% apă potabilă şi după 24 ore se presează din nou, rezultînd circa 40 l suc din 100 kg tescovină, ceea ce corespunde cu 25 l must curat. Fermentarea durează 4-8 săptămîni. Cînd cidrul devine limpede, se transferă în alt butoi.

Sursa foto: Pixabay

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!