Cidrul de mere – licoarea tonică şi antioxidantă, cu beneficii pentru sănătate
Băutura cu origini aproape ancestrale, al cărei gust pişcător este adesea pomenit în poemele lui Francois Villon şi care a încântat simţurile cavalerilor Mesei Rotunde, este mai mult decât o licoare apreciată de secole.
25 Septembrie 2016, 08:54
Cidrul sau sucul de mere fermentat, cu gust dulce-acrişor, de care, potrivit legendei, însuşi Caesar s-a îndrăgostit este apreciat în primul rînd pentru calităţile sale revigorante şi curative.
Sucul uşor fermentat de mere, alcolizat în proporţie de 8 %, poate concura la savoare cu berea, însă este net superior acesteia la capitolul beneficii pentru sănătate.
Încă din antichitate, cidrul a fost considerat o băutură tonică, răcoritoare, dar şi remediu în anumite afecţiuni. Consumat cu moderaţie, cidrul aduce beneficii organismului, fiind o binecuvântare pentru sănătate.
Polifenolii, mai mulţi în cidru decît în merele crude, ajută la eliminarea substanţelor chimice care afectează celulele din organism. Flavonoidele din cidrul de mere reduc cu 30% riscul apariţiei bolilor coronariene, dar mai ales al bolilor cardiovasculare. Mai mult decât atât, acesta conţine antioxidanţi valoroşi, are un număr redus de calorii şi e bogat în fibre, fiind indicat şi celor ce vor să slăbească.
Iată câteva dintre beneficiile cidrului:
- previne cancerul şi accidentele cardiace şi cerebrale
- energizează şi îmbunătăţeşte memoria
- reglează tensiunea arterială
- previne dezvoltarea astmului sau a altor boli pulmonare
- detoxifiază şi reglează digestia
- combate anemia
Dacă doriţi să aveţi în casă o băutură uşor alcoolică care să facă deliciul meselor de sărbătoare, dar şi un medicament care să vă ţină departe de multe afecţiuni, vă propunem să încercaţi următoarea reţetă de cidru de mere. Aceasta se obţine prin fermentarea mustului de mere, cu sau fără adaos de zahăr, apă şi alte substanţe. Se poate pregăti din mere de vară, mere de toamnă sau mere de iarnă, ultimele fiind cele mai bune, deoarece sînt mai bogate în zaharuri.
Pentru a obţine un cidru de bună calitate şi cu durată lungă de păstrare, merele trebuie să fie sănătoase şi foarte bine spălate. Se zdrobesc, se ţin în căzi 6-12 ore, pentru macerare la o temperatură de 4-16 grade Celsius, după care se presează cu teascul. La prima presare, din 100 kg fructe zdrobite se obţin 65-80 litri suc. Se adaugă 20-25% apă potabilă şi după 24 ore se presează din nou, rezultînd circa 40 l suc din 100 kg tescovină, ceea ce corespunde cu 25 l must curat. Fermentarea durează 4-8 săptămîni. Cînd cidrul devine limpede, se transferă în alt butoi.
Sursa foto: Pixabay