Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cinci lucruri fascinante despre ciuperci

Ciupercile sunt versatile şi au o aromă unică ce îmbogăţeşte orice mâncare de toamnă. În plus, acum este sezonul lor, de aceea trebuie să profităm din plin de aceste mici minuni ale naturii.

02 Noiembrie 2014, 22:00

1. Au un profil de arome unic - Al cincilea simţ umami, care completează paleta binecunoscută de dulce, sărat, acru şi amar poate fi găsit în mai multe alimente ce au componenţa L-glutamat, care îi dă savoarea, printre care şi ciupercile. Este vorba în special de soiurile shitake şi enokitake, care au fost identificate ca cea mai puternică aromă umami.

2. Conţin vitamina D - O vitamină la fel de importantă pentru sănătatea oaselor precum calciul. Ciupercile sunt unele dintre cele mai valoroase surse naturale de vitamină D.

3. Ajută la menţinerea greutăţii sub control - Carnea înlocuită cu ciuperci ajută la slăbit. Acestea din urmă au mai puţine calorii, mai puţine grăsimi şi mai puţin sodiu - trei factori care contribuie la scăderea în greutate.

4. Ajută la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge - Ciupercile conţin un tip de fibră numit beta-glucan, care nu doar întăreşte sistemul imunitar, dar reduce şi nivelul de colesterol rău din sânge. Consumate în mod constant, acestea ajută la menţinerea unor valori normale de colesterol în sânge.

5. Sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B - În ciuperci se găseşte riboflavină, niacină şi acid pantotenic - trei vitamine esenţiale pentru sistemul nervos. Problema este că acestea sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu se stochează în corp. De aceea, este indicat să le consumăm cât mai des.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană