Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cireşele - hrană pentru creier. Efectele incredibile ale acestor fructe asupra sănătăţii

Unele dintre cele mai sănătoase fructe pentru organism, delicioasele cireşe sunt extrem de eficiente pentru bunăstarea fizică şi mentală. Foarte bogate în antioxidanţi, cireşele sunt adevărate pachete de vitamine şi minerale, continând vitamine din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B6), vitamina C, vitamina A şi vitamina E, dar şi minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu şi potasiu.

04 Iunie 2016, 13:36

Aceste fructe conţin o cantitate importantă de betacaroten (conţin de 19 ori mai mult betacaroten decât căpşunile şi afinele) şi melatonina.

Consumul a două cești de cireşe proaspete pe zi contribuie, conform studiilor, la scăderea concentrației de acid uric cu 15% și la reducerea concentrației de proteina C reactivă, care este un marker al inflamației.

Foarte sărace în calorii (un bol de cireşe are doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre), dar cu un conținut mare de fitonutrienți, cireşele furnizează organismului o serie întreagă de beneficii, care contribuie la întărirea sistemului imunitar, precum şi la prevenirea şi tratarea multor afecţiuni, printre care amintim:

1. Reglează tensiunea arterială
Cireșele au un conținut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină în mod natural. Potasiul echilibrează fluidele din corp, compensând efectul de creștere a tensiunii arteriale al sodiului. Pe de altă parte, aceste fructe conțin și o mică cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la menținerea supleții vaselor sanguine.

2. Combat durerile de cap, durerile musculare şi previn artrita
Prezenţa din belşug a antocianinei conferă acestor fructe un puternic efect antiinflamator, care ajută în mod direct la prevenirea artritei, durerilor musculare, dar şi a durerilor de cap.

3. Au grijă de sănătatea creierului şi previn îmbătrânirea
Cireșele mențin sănătatea creierului și previn pierderea memoriei. Antocianii din cireșe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ și ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice și apariției bolilor neurodegenerative cum ar fi demența. Acesta este motivul pentru care cireşele sunt considerate „ hrană pentru creier ”.

4. Luptă împotriva cancerului
Cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, toate împreună luptand eficient împotriva cancerului. S-a demonstrat că antocianina și cianidina pot preveni apariția mutațiilor genetice care pot duce la apariția cancerului, împiedicând totodată și proliferarea celulelor canceroase. Cu cât cireșele sunt mai închise la culoare cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireșele negre sau cireşele amare.

5. Reglează şi îmbunătăţesc somnul
Cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului, reglează ceasul biologic, provocând somnolență. Melatonina reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului.

6. Tratează afecţiunile renale
Cireşele sunt diuretice, fiind recomandate celor cu afecţiuni renale. Ceaiul din cozi de cireşe este un remediu excelent în cazul bolilor de rinichi, a infecţiilor urinare şi a durerilor de stomac.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană