Cireşele - hrană pentru creier. Efectele incredibile ale acestor fructe asupra sănătăţii
Unele dintre cele mai sănătoase fructe pentru organism, delicioasele cireşe sunt extrem de eficiente pentru bunăstarea fizică şi mentală. Foarte bogate în antioxidanţi, cireşele sunt adevărate pachete de vitamine şi minerale, continând vitamine din grupul B-urilor (B1, B2, B3, B6), vitamina C, vitamina A şi vitamina E, dar şi minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu şi potasiu.
04 Iunie 2016, 13:36
Aceste fructe conţin o cantitate importantă de betacaroten (conţin de 19 ori mai mult betacaroten decât căpşunile şi afinele) şi melatonina.
Consumul a două cești de cireşe proaspete pe zi contribuie, conform studiilor, la scăderea concentrației de acid uric cu 15% și la reducerea concentrației de proteina C reactivă, care este un marker al inflamației.
Foarte sărace în calorii (un bol de cireşe are doar 87 de calorii, 22 grame de carbohidrați, 1 gram de proteine și 3 grame de fibre), dar cu un conținut mare de fitonutrienți, cireşele furnizează organismului o serie întreagă de beneficii, care contribuie la întărirea sistemului imunitar, precum şi la prevenirea şi tratarea multor afecţiuni, printre care amintim:
1. Reglează tensiunea arterială
Cireșele au un conținut ridicat de potasiu, care reduce presiunea sanguină în mod natural. Potasiul echilibrează fluidele din corp, compensând efectul de creștere a tensiunii arteriale al sodiului. Pe de altă parte, aceste fructe conțin și o mică cantitate de quercetină, un antioxidant care ajută la menținerea supleții vaselor sanguine.
2. Combat durerile de cap, durerile musculare şi previn artrita
Prezenţa din belşug a antocianinei conferă acestor fructe un puternic efect antiinflamator, care ajută în mod direct la prevenirea artritei, durerilor musculare, dar şi a durerilor de cap.
3. Au grijă de sănătatea creierului şi previn îmbătrânirea
Cireșele mențin sănătatea creierului și previn pierderea memoriei. Antocianii din cireșe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ și ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice și apariției bolilor neurodegenerative cum ar fi demența. Acesta este motivul pentru care cireşele sunt considerate „ hrană pentru creier ”.
4. Luptă împotriva cancerului
Cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, antociani și quercetină, toate împreună luptand eficient împotriva cancerului. S-a demonstrat că antocianina și cianidina pot preveni apariția mutațiilor genetice care pot duce la apariția cancerului, împiedicând totodată și proliferarea celulelor canceroase. Cu cât cireșele sunt mai închise la culoare cu atât ele sunt mai bogate în antociani, cele mai indicate fiind cireșele negre sau cireşele amare.
5. Reglează şi îmbunătăţesc somnul
Cireșele reprezintă una din puținele surse naturale de melatonină, un hormon care scade temperatura corpului, reglează ceasul biologic, provocând somnolență. Melatonina reglează ritmul cardiac și ciclul de somn al organismului.
6. Tratează afecţiunile renale
Cireşele sunt diuretice, fiind recomandate celor cu afecţiuni renale. Ceaiul din cozi de cireşe este un remediu excelent în cazul bolilor de rinichi, a infecţiilor urinare şi a durerilor de stomac.