Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciulinul de lapte curăță ficatul și amână îmbătrânirea

Ciulinul este cunoscut ca plantă medicinală de mai bine de 2.000 de ani. Când medicul și botanistul grec antic Dioscoride i-a descris proprietățile, cu greu și-ar fi putut da seama câți compuși utili conține și cât de eficienți ar putea fi în tratamentul diferitelor boli, pe care chiar și produsele farmaceutice moderne le tratează cu greu.

Ciulinul de lapte curăță ficatul și amână îmbătrânirea

23 Iunie 2021, 11:24

Dar cel mai bine e că toate proprietățile benefice ale ciulinului de lapte au fost confirmate în numeroase studii științifice.

Hepatoprotector puternic

Ciulinul de lapte ajută la refacerea celulelor hepatice prin eliminarea din corp a toxinelor care trec prin ficat. Aici sunt filtrate, neutralizate și distruse. Suplimentele organice cu semințe din plantă sunt folosite pentru a îmbunătăți starea în următoarele boli: diverse hepatite; boală alcoolică a ficatului; boală hepatică grasă nealcoolică; ciroză; crab.

În afară de asta, silimarina (ingredientul activ din ciulinul de lapte) s-a dovedit a fi eficient în otrăvirea cu muscari, care provoacă insuficiență hepatică acută. Oamenii de știință presupun că silimarina reduce inflamația și deteriorarea ficatului datorită proprietăților sale antioxidante.

Încetinește îmbătrânirea creierului

Având în vedere puternicele proprietăți antiinflamatoare și antioxidante ale silimarinei, oamenii de știință cred că poate proteja creierul de stres și îmbătrânire. Acest lucru a fost deja dovedit în experimentele pe animale.

Suplimentele cu silimarină încetinesc scăderea capacității mentale cauzate de vârstă – la șobolani, de exemplu. De asemenea, reduc simptomele bolii Alzheimer la șoarecii de laborator. Studiile efectuate la pacienții cu Alzheimer au confirmat posibilitatea utilizării ciulinului de lapte în tratamentul acestei boli.

Normalizează nivelul zahărului din sânge la diabetici

Compușii din plante din ciulinul de lapte acționează similar cu unele medicamente antidiabetice, contribuind la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. În plus, proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei pot reduce riscul apariției complicațiilor diabetice – cum ar fi bolile renale.

Cercetătorii americani au descoperit un efect pozitiv al silimarinei la diabetici. Un aport de patru luni de extract a îmbunătățit semnificativ nivelul de glucoză și insulină, comparativ cu pacienții care au luat placebo. Consumul regulat de silimarină asigură o reducere semnificativă a zahărului din sânge și a hemoglobinei glicata, un indicator important pentru controlul diabetului.

Întărește oasele

Studiile experimentale efectuate într-o eprubetă și la animale au arătat că silimarina stimulează mineralizarea osoasă și previne scăderea densității osoase. Se crede că ciulinul de lapte poate fi utilizat cu succes în prevenirea osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză.

Scade colesterolul

Nivelurile crescute de colesterol contribuie la formarea plăcilor aterosclerotice pe pereții vaselor de sânge, care pot provoca blocarea vaselor de sânge și chiar tromboză. Se știe că și colesterolul este produs în ficat. Ciulinul de lapte, având un efect pozitiv asupra activității acestui organ, controlează producția de colesterol „rău”, menținând astfel sănătatea inimii, purifică sângele și protejează împotriva posibilului stres oxidativ.

Ajută la scăderea acneei

Probabil, unul dintre rolurile principale în formarea coșurilor îl joacă stresul oxidativ – deteriorarea celulelor pielii de către radicalii liberi. Având în vedere că ciulinul are proprietăți antioxidante, utilizarea sa poate atenua acneea.

Acest lucru a fost confirmat de practică. Un studiu a constatat că persoanele care au luat zilnic 210 mg de silimarină timp de 8 săptămâni au avut o reducere de 53% a coșurilor.

Ciulinul de lapte are un efect protector asupra pielii, reducând semnele vizibile ale îmbătrânirii. Prin urmare, utilizarea suplimentelor cu această plantă este o modalitate ușoară de a îmbunătăți starea pielii, de a scăpa de petele întunecate, de a reduce ridurile și de a preveni dezvoltarea cancerului de piele, scrie Rador.

Foto: pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană