CLICKSANATATE.RO Cele mai sănătoase sortimente de sare
Un aport excesiv de sare ne îmbolnăveşte, însă şi lipsa ei produce dezechilibre în organism. Componenţii sării de bucătărie sunt sodiul şi clorul, substanţe necesare pentru echilibrul electroliţilor, la acestea adăugându-se şi o cantitate mică de iod, în cazul sării iodate.
25 Noiembrie 2015, 13:03
Un adult fără probleme de sănătate are nevoie zilnic de şase grame de sare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar Asociația Cardiologilor americani recomandă între 3-6 grame de sare pe zi.
Organismul are nevoie de sare, așa cum are nevoie de vitamine și alte minerale, însă efectele negative asupra sănătății apar datorită unui anumit tip de sare și anume sarea de masă iodată artificial.
Iată câteva dintre cele mai sănătoase tipuri de sare pe care le poți introduce în alimentație!
Sarea de mare
Sarea de mare se obține prin evaporarea apei sărate de mare, fiind un tip de sare benefic organismului. Ea este naturală, sănătoasă, iar ionii din compoziția sării de mare ajută la menținerea echilibrului hormonal și la îmbunătățirea reacțiilor chimice din organism.
În plus, sarea de mare este bogată în minerale, în special în sodiu, potasiu, iod, fier, magneziu, zinc. Datorită mineralelor din sarea de mare, aceasta devine baza sănătății sistemului nervos și cardiovascular.
Sarea de mare sau orice alt tip de sare naturală se alege în funcție de aspect. Trebuie menționat, de asemenea, că nici o sare naturală nu este pur albă.
O sare albă sigur este procesată, chiar dacă pe ambalaj scrie „sare de mare” și eventual „naturală”. Optează pentru o sare grunjoasă, de culoare cenușie. De asemenea, sarea naturală nu conține anti-aglomeranți, prin urmare este normal să fie tare, să se despartă în bulgărași sau să se topească în condiții de umiditate crescută.