Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cojile de ouă – sursă naturală de calciu. 4 beneficii ale acestora

Oul este un super-aliment, însă puţini cunosc faptul că învelişul său aduce beneficii multiple, fiind o sursă importantă de calciu biovalabil, dens şi bine absorbit.

06 Martie 2016, 09:06

Cojile de ouă abundă în minerale, predominant fiind calciul, care se găseşte într-un procent de 90% ( fiecare ou de dimensiune medie are 750 – 800 mg de calciu). Alte minerale care se găsesc în proporţii semnificative în coaja de ou sunt zincul, fierul, cuprul, manganul, fosforul, fluorul, clorul, siliconul, sodiul, potasiul, zincul, gelatina, colagenul şi molibdenul. Totodată, proteina din coajă de ou este compusă din aminoacizi precum metionina, cisteina, lizina, izoleucina.

Coaja înseamnă 9-12% din greutatea totală a unui ou, iar aceasta conţine carbonat de calciu, un "ingredient" important al antiacidelor gastrice. Bogăţia ascunsă în coaja oului provine de la cele 27 de microelemente ce pot fi absorbite de organism.
Studiile au relevat faptul că, compoziţia cojilor de ouă este similară cu cea a dinţilor noştri. De aceea, cojile de ouă au capacitatea de a furniza calciul necesar pentru a remineraliza dinţii şi pentru a-i face mai puternici.

Cojile de ouă vă pot scăpa de multe probleme de sănătate, printre care amintim:

1. Dureri articulare - membranele de coajă de ou conţin substanţe precum glucozamina şi acid hialuronic care îmbunătăţeşte elasticitatea articulaţilor. Astfel, cojile de ou au fost şi sunt folosite în tratamentul artritei, fiind eficiente în scăderea durerilor articulare.

2. Osteororoza - cojile de ou sunt eficiente şi în tratamentul displaziei congenitale de şold sau a osteoporozei. Studiile au arătat că pudra din coajă de ouă reduce durerea în osteoartrita, creşte mobilitatea şi opreşte pierderea densităţii osoase în cazul femeilor aflate în postmenopauză.

3. Tratează ulcerele şi gastritele
Carbonatul de calciu din coaja de ou acţionează ca un antiacid gastric, fiind un remediu eficient în tulburările gastrice, ulcere şi gastrite. Se spală coaja a două ouă, se mărunţeşte foarte fin, se adaugă trei linguri de suc de lămâie şi jumătate de pahar cu lapte cald. Acest amestec se consumă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

4. Detoxifică sângele
Mineralele ce se gasesc în coaja de ou contribuie la restabilirea lipsei de calciu de la nivelul sângelui. Spălaţi coaja a cinci ouă, mărunţiţi-o foarte fin şi adaugaţi praful obţinut în doi litri de apă. Beţi câte două pahare zilnic. Puteţi adăuga şi câteva picături de lămâie. Lichidul poate fi ţinut a frigider timp de 7 zile.

Cum se obţine pulberea din coji de ouă:

Spalăţi cojile de ouă în apă călduţă pentru a înlătura albuşul, având grijă să nu înlăturaţi membrana căci aceasta conţine nutrienţi importanţi. Scoateţi-le din apă şi puneţi-le la uscat la aer.
Odată ce cojile de ou sunt uscate complet, le puteţi adăuga într-un blender sau intr-o râşniţă de cafea pentru a obţine din ele o pudră (preferabil râşniţă de cafea).

Pudra obţinută poate fi depozitată într-un borcan de sticlă. Adăugaţi ½ de pudră de coajă de ou în băutura preferată, în lapte sau în smoothie-uri. Pentru a obţine o formă de citrat de calciu, puteţi turna peste cojile de ou sfărămițate puţin oţet de cidru de mere natural sau suc de lămâie.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană