Colesterol-free. 8 alimentele care combat colesterolul. Include-le în dietă!
Colesterol free! Un adevărat strigăt de luptă! Nivelul crescut al colesterolului din sânge, asociat cu numărul mare al trigliceridelor reprezintă o problemă pentru cei mai mulți dintre noi. Tocmai de aceea este indicat ca, indiferent de vârsta, să-ți verifici anual nivelul colesterolului și al trigliceridelor.
10 Noiembrie 2015, 12:06
La baza acestei probleme, care nu trebuie tratată cu indiferență, stă un stil de viață nesănătos, bazat pe un regim alimentar bogat în grăsimi și pe lipsa exercitiului fizic. Dacă nu se depistează această problemă din analizele periodice de sânge, care reprezintă singura modalitate de a descoperi acest dezechilibru al nivelului de lipide din sânge, de cele mai multe ori pacienții ajung la doctor prea târziu, atunci când nu mai este mare lucru de făcut.
Colesterolul, ca și trigliceridele sunt grăsimi găsite în mod natural în organism, care circulă în sânge și provin mai ales din asimilarea corpilor grași, a zaharurilor și a alcoolului.
Ficatul este organul responsabil cu producerea grăsimilor din sânge – trigliceridele şi colesterolul – ambele vitale pentru organism. Colesterolul este un factor extrem de important pentru sinteza altor produse vitale, cum ar fi adrenalina, cortizolul (hormonul stresului) şi hormonii sexuali. Trebuie subliniat faptul că, corpul uman are zilnic nevoie de acestea pentru a funcționa corespunzător. Mai mult decât atât, fără colesterol nu putem trăi și nu putem face copii.
Creşterea cantităţii de colesterol în sânge, peste valorile considerate normale, poartă denumirea de hipercolesterolemie.
O cantitate mare de colesterol în sânge duce la ateroscleroză, caracterizată prin depunerea de grăsimi şi colesterol în pereţii arterelor, ducând la îngustarea şi chiar înfundarea acestora. Consecinţa poate fi apariţia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.
Să trăiești o viață sănătoasă fără un nivel mare de trigliceride și colesterol chiar poate fi posibil. Este nevoie doar de puțină determinare și disciplină pentru a face acest lucru posibil. Iar la baza reușitei stă un regim alimetar, din care nu trebuie să lipsească aceste alimente, care au proprietatea de a scădea nivelul colesterolului din sânge:
1. Nucile, migdalele și alunele
Sunt bogate în acizi grași nesaturați, în fibre, minerale, vitamine și alte elemente precum antioxidanții. Potrivit unui studiu, persoanele care au consumat în medie 67 g de migdale, nuci sau alte fructe cu coajă tare, pe zi, au înregistrat o scădere cu până la 5,1% a nivelului total de colesterol. Trebuie să fiți atenți ca aceste alimente să nu fie acoperite cu sare sau cu zahăr.
2. Fisticul
Cercetările au asociat consumul de fistic cu un profil lipidic îmbunătățit, prin creșterea colesterolului HDL (colesterolul bun) și reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău). Având în vedere că fisticul este bogat în fibre și antioxidanți, acesta protejează celulele corupului de stresul oxidativ, care încurajează îngroșarea pereților arterelor.
În plus, fisticul este bogat în potasiu și magneziu, asociate cu scăderea tensiunii arteriale.
3. Peștele și alte alimente ce conțin acizi grasi omega 3
Consumul de pește gras poate fi foarte sănătos pentru inima dumneavoastră, acesta conținând cantități importante de acizi grași omega 3 care pot reduce tensiunea arterială și pot preveni formarea cheagurilor de sânge, astfel contracarând efectele negative ale colesterolului în exces.
Este recomandat să consumați cel putin două porții de pește săptămânal. Cele mai mari cantități de omega 3 se găsesc în hering, macrou, sardine, ton, somon. Dacă nu vă place peștele puteți obține mici cantități de omega 3 și din semințe de in sau ulei de rapiță.
4. Fulgii de ovăz, tarâțele de ovăz și alte alimente bogate în fibre
Fulgii de ovăz conțin fibre care reduc absorbția colesterolului. Fibre mai puteți găsi și în boabe de fasole, mere, pere, prune, cereale.O cantitate de minim 5 grame de fibre poate reduce considerabil cantitatea de colesterol absorbită.
5. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline conține foarte mulți antioxidanți care pot diminua nivelul de colesterol LDL și care pot crește nivelul de HDL. Încercați să folosiți zilnic două linguri de ulei de măsline. Uleiul de măsline este bogat în calorii așa că încercați să nu consumați prea mult.
6. Păstăile
Păstăile reprezintă o bună modalitate prin care puteți reduce nivelul colesterolului LDL și poate înlocui alimentele bogate în proteine, care au în același timp și un conținut ridicat de grăsimi saturate.
7. Bananele
Bogate în fibre solubile, bananele scad colesterolul prin îndepărtarea acestuia din sistemul digestiv și împiedicându-l să se mute în sânge și să înfunde arterele.
8. Semințele de chia
Semințele de chia sunt alternativa vegetariană pentru omega 3. Acestea sunt bogate în acizi grași, fibre, proteine și antioxidanți. Semințele de chia pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate la supe, smoothie-uri sau piureuri.