Ascultă Radio Antena Satelor Live

Condimentele care pot crește longevitatea și reduce riscul de boli

Pe lângă faptul că adaugă aromă mâncărurilor, condimentele și ierburile aromatice pot oferi numeroase beneficii protectoare care te pot ajuta să trăiești mai mult.

Condimentele care pot crește longevitatea și reduce riscul de boli

16 Noiembrie 2021, 11:48

Termenul „longevitate” se referă la numărul de ani în care trăiești și are o limită. Se crede că procesele normale (și inevitabile) de stres oxidativ și inflamația contribuie la scăderea treptată a sănătății pe măsură ce îmbătrânim.

Asta nu înseamnă că suntem neputincioși când vine vorba de sănătatea noastră. De fapt, alimentele pe care le consumăm în fiecare zi joacă un rol major în îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea – iar câteva condimente pot fi deosebit de utile.

Așa cum există super-alimente, există și super condimente, inclusiv scorțișoară, cuișoare, cimbru, piper și, bineînțeles, curcuma, din care este derivată curcumina.

Toate condimentele au un anumit grad de putere antioxidantă, protejându-ne împotriva stresului oxidativ, fenomen care crește odată cu vârsta.

Coriandrul, salvia și cimbrul se află în fruntea listei ierburilor cele mai bogate în antioxidanți, în special cu acizi fenolici, acid rosmarinic și acid carnosic. (PM)

Utilizarea anumitor condimente poate reduce riscul de cancer, diabet şi alte boli periculoase şi, astfel, poate prelungi viaţa, relatează ziarul "Express".

Autoarea articolului, dr.Jessica Nibbs, a enumerat trei condimente naturale care au proprietăţi benefice şi protejează organismul de boli grave. Primul pe listă este curcumina, care poate ajuta la reducerea riscului de cancer şi boli legate de vârstă.

"Curcumina poate prelungi viaţa prin inhibarea peroxidării lipidelor şi, de asemenea, prin creşterea activităţii antioxidante", se arată în articol.

Într-un studiu, pacienţii care au consumat patru grame din această plantă pe lună au observat o reducere cu 40% a afectării colonului, care poate duce la dezvoltarea cancerului.

Următorul pe listă este scorţişoara, care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge în diabetul de tip 2 şi la reducerea proceselor inflamatorii din organism.

"Un studiu a arătat că extractul de scorţişoară poate diminua proliferarea celulelor canceroase şi poate provoca moartea acestora", susţine dr.Nibbs.

Uleiul esenţial de scorţişoară este unul dintre cele mai eficiente împotriva tumorilor.

Un alt condiment util este salvia. Ajută la îmbunătăţirea funcţiei creierului şi memoriei, deosebit de importantă în prevenirea demenţei şi bolii Alzheimer. Salvia este, de asemenea, utilă în prevenirea bolilor de inimă, scrie Rador.

Foto: pixabay

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!