Condimentul care ajută tratamentul în boala Alzheimer și diabet. Cum trebuie folosit
Cercetări din ultimul deceniu au constatat că, la nivel celular, scorțișoara afectează modul în care corpul nostru prelucrează glucoza, zahărul simplu care circulă prin fluxul sanguin și ne hrănește celulele.
10 Aprilie 2022, 05:26
Mai mult decât o pulbere pe care s-o stochezi pe raftul de condimente, scorțișoara este și un medicament naturist, al cărui potențial nu poate fi neglijat.
În mod ideal, nivelul de zahăr din sânge ar trebui să rămână egal, dar el urcă sau scade, ceea ce duce la niveluri energetice maxime și joase. Insulina reglează nivelul de intrare a zahărului în fluxul sanguin, după ce mâncăm, și ține nivelul glucozei sub control.
Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când organismul încetează să mai răspundă la propria insulină, rezultând prea multă glucoză, iar zahărul din sânge ajunge la niveluri toxice. Scorțișoara stimulează receptorii insulinei și inhibă o enzimă care inactivează receptorii insulinei și crește capacitatea celulelor de a metaboliza glucoza.
Un studiu publicat de American Diabetes Association în 2003 a constatat că chiar și un gram (aproximativ un sfert de linguriță) de scorțișoară pe zi reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge la diabetici. Nu e un leac, dar în unele cazuri poate ajuta cu adevărat.
Recent, un studiu a constatat că scorțișoara ajută la inhibarea și agregarea proteinelor Tau, în cazul pacienților cu Alzheimer. Boala Alzheimer este adesea asociată cu o expresie redusă a receptorilor de insulină în creier. Studiul a constatat că scorțișoara are capacitatea de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, inclusiv la nivelul creierului, ajutând la hrănirea și protejarea neuronilor.
Un alt studiu de la inceputul anului trecut a constatat că scorțișoara, de asemenea, ajută la inhibarea proteinelor Tau, frecvente la pacienții cu Alzheimer, care destabilizează neuronii și accelerează degenerarea.
Spasmele musculare, artrita, vărsăturile, diareea, răcelile, pierderea poftei de mâncare, disfuncțiile erectile - se pare că toate acestea pot fi tratate homeopatic cu ajutorul câtorva grame de scorțișoară.
Deci, data viitoare când simțiți lipsiți de energie după orele prânzului, nu mai apelați la cafea, ci puneți o linguriță de scorțișoară în loc. Scorțișoara e benefică și dacă o presari în lapte sau o pui în alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea prăjită și fulgii de ovăz. Ca să nu mai vorbim de plăcinte...