Consumul de căpşuni, benefic pentru diabetici
Fie că se află în stare proaspătă sau congelată, nu există niciun dubiu că acest fruct popular are propietati de sănătate deosebite. Căpșuna, cunoscută științific ca Fragaria ananassa, își are originea în Europa în secolul al 18-lea.
24 Aprilie 2017, 05:55
Este un hibrid a două specii de fragi din America de Nord și Chile. Ele sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan, și de asemenea conțin cantități de acid folic (B9) și potasiu.
Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși de plante, și pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și pentru controlul zahărului din sânge.
Astăzi, există zeci de soiuri de capuni. Ele se clasează printre primele 10 fructe și legume pentru conținutul antioxidant. Studii recente privind conținutul de antioxidant al căpșunilor ne furnizează dovezi și mai puternice cu privire la capacitatea lor de a reduce riscul de boli cardiovasculare.
Căpșuna constă în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,7%). Acestea conțin numai cantități mici de grăsime (0,3%) ss proteină (0,7%).
O ceașcă de căpșuni întregi (150 grame) conține mai puțin de 50 de calorii. (PM)
Contrar a ceea ce afirmă unii, diabeticii pot să mănânce căpşuni fără probleme. Căpşunile sunt dulci, dar nu conţin mult zahăr, spre deosebire de struguri sau banane.
Căpşunile sunt hipocalorice, cel puţin dacă sunt consumate în stare naturală. Ca majoritatea fructelor, ele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale şi fibre.
La diabetici, fructele sunt recomandate în funcţie de conţinutul de zahăr. De exemplu, o căpşună conţine mai puţin zahăr decât un măr. Astfel, 250 g de căpşuni conţin 12,5 g de hidraţi de carbon.