Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul de căpşuni, benefic pentru diabetici

Fie că se află în stare proaspătă sau congelată, nu există niciun dubiu că acest fruct popular are propietati de sănătate deosebite. Căpșuna, cunoscută științific ca Fragaria ananassa, își are originea în Europa în secolul al 18-lea.

24 Aprilie 2017, 05:55

Este un hibrid a două specii de fragi din America de Nord și Chile. Ele sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan, și de asemenea conțin cantități de acid folic (B9) și potasiu.

Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși de plante, și pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și pentru controlul zahărului din sânge.

Astăzi, există zeci de soiuri de capuni. Ele se clasează printre primele 10 fructe și legume pentru conținutul antioxidant. Studii recente privind conținutul de antioxidant al căpșunilor ne furnizează dovezi și mai puternice cu privire la capacitatea lor de a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Căpșuna constă în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,7%). Acestea conțin numai cantități mici de grăsime (0,3%) ss proteină (0,7%).

O ceașcă de căpșuni întregi (150 grame) conține mai puțin de 50 de calorii. (PM)

Contrar a ceea ce afirmă unii, diabeticii pot să mănânce căpşuni fără probleme. Căpşunile sunt dulci, dar nu conţin mult zahăr, spre deosebire de struguri sau banane.

Căpşunile sunt hipocalorice, cel puţin dacă sunt consumate în stare naturală. Ca majoritatea fructelor, ele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale şi fibre.

La diabetici, fructele sunt recomandate în funcţie de conţinutul de zahăr. De exemplu, o căpşună conţine mai puţin zahăr decât un măr. Astfel, 250 g de căpşuni conţin 12,5 g de hidraţi de carbon.

Citeste continuarea pe rador.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană