Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor, transmite agenţia EFE.
![Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea](https://www.antenasatelor.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.antenasatelor.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F5%2F39046%2F1738776835f287b8aa.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Simona Lazăr, 05 Februarie 2025, 19:32
Rezultatele cercetării au fost publicate luni în revista Nature Aging, însă autorii recunosc că studiul are o limitare importantă, şi anume că nu există încă un protocol ştiinţific stabilit pentru măsurarea îmbătrânirii biologice.
În acest caz, autorii studiului au utilizat un test biochimic numit 'ceas epigenetic' pentru a analiza impactul consumului de omega-3 asupra îmbătrânirii.
Ceasul epigenetic este unul dintre cele mai utilizate instrumente actuale pentru a măsura deteriorarea organismului de-a lungul timpului. Acesta a fost descoperit în urmă cu un deceniu şi se bazează pe analiza modificărilor moleculare din genom pe care oamenii de ştiinţă le-au observat că sunt corelate cu îmbătrânirea în diferite organe.
La studiul descris în articolul din Nature Aging au participat 777 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani din Elveţia. Toţi subiecţii erau de aceeaşi naţionalitate, ceea ce reprezintă o altă limitare a studiului.
În timpul celor trei ani cât a durat studiul, participanţii fie au consumat 2.000 de unităţi internaţionale de vitamina D pe zi, fie au luat 1 gram de omega-3 pe zi, fie au participat la un program de 30 de minute de exerciţii fizice la domiciliu, de trei ori pe săptămână, fie toate trei combinate.
În urma unor analize de sânge ulterioare, autorii au observat o încetinire moderată a îmbătrânirii biologice, cu până la patru luni, în cazul consumului de omega-3, în mai multe dintre modelele de ceas epigenetic pe care le-au analizat, indiferent de sexul, vârsta sau indicele de masă corporală al participanţilor.
În cazul în care administrarea de omega-3 era combinată cu vitamina D şi exerciţii fizice, beneficiile în ceea ce priveşte îmbătrânirea au fost şi mai mari. În plus, autorii au constatat că aceste trei intervenţii combinate au avut cel mai mare impact asupra reducerii riscului de cancer şi a îmbunătăţirii stării generale de sănătate pe parcursul celor trei ani.
Cercetătorii au constatat că fiecare intervenţie funcţionează prin mecanisme diferite, dar conexe, iar atunci când sunt combinate, acestea se completează, creând un efect general mai puternic asupra organismului.
Studiul a fost condus de cercetătorii Heike Bischoff-Ferrari de la Universitatea din Basel, Elveţia, şi Steve Horvath de la compania de biotehnologie Altos Labs din Cambridge, Marea Britanie, potrivit Nature.com.
Studii clinice anterioare au demonstrat că restricţionarea aportului caloric poate încetini îmbătrânirea la oameni, în timp ce studiile realizate pe animale au constatat efectul pozitiv al administrării de vitamina D şi omega-3 asupra procesului de îmbătrânire. AGERPRES