Consumul moderat de sare nu reprezintă un risc pentru sănătate
Consumul moderat de sare nu reprezintă un risc pentru sănătate, indică rezultatele unui studiu canadian publicat de revista "Lancet".
13 August 2018, 05:17
Autorii cercetării de la Universitatea McMaster au constatat că un consum mediu de sodiu nu ascunde riscuri pentru sănătate pentru cele mai multe persoane, cu excepţia celor care depăşesc 5 grame pe zi - echivalentul a 2,5 linguriţe de sare. De asemenea, studiul arată că mai puţin de 5% dintre persoanele din ţările dezvoltate depăşesc această limită. Chiar şi pentru ei, totuşi, există o veste bună. Riscurile pentru sănătate atribuite consumului de sodiu pot fi eliminate dacă este îmbunătăţită calitatea nutriţiei, prin adăugarea în meniu a fructelor, legumelor, produselor lactate, cartofilor şi altor alimente bogate în potasiu. La studiu au participat 94.000 de persoane cu vârste cuprinse între 34 şi 70 de ani din 18 ţări, observate, în medie, pe o perioadă de opt ani. Cercetătorii au descoperit că riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral există doar dacă aportul zilnic de sodiu depăşeşte 5 grame.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, cu scop preventiv, ca doza de sodiu să fie limitată la 2 grame pe zi. Cu toate acestea, nu există dovezi că reducerea sa la un nivel atât de scăzut duce la beneficii semnificative pentru sănătate. Numai în ţările în care se consumă mai mult de 5 grame de sodiu pe zi - cum este cazul Chinei - există o relaţie directă între utilizarea sa şi riscul unor probleme cardiovasculare, cum ar fi atac de cord şi accident vascular cerebral.