Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul moderat de sare nu reprezintă un risc pentru sănătate

Consumul moderat de sare nu reprezintă un risc pentru sănătate, indică rezultatele unui studiu canadian publicat de revista "Lancet".

13 August 2018, 05:17

Autorii cercetării de la Universitatea McMaster au constatat că un consum mediu de sodiu nu ascunde riscuri pentru sănătate pentru cele mai multe persoane, cu excepţia celor care depăşesc 5 grame pe zi - echivalentul a 2,5 linguriţe de sare. De asemenea, studiul arată că mai puţin de 5% dintre persoanele din ţările dezvoltate depăşesc această limită. Chiar şi pentru ei, totuşi, există o veste bună. Riscurile pentru sănătate atribuite consumului de sodiu pot fi eliminate dacă este îmbunătăţită calitatea nutriţiei, prin adăugarea în meniu a fructelor, legumelor, produselor lactate, cartofilor şi altor alimente bogate în potasiu. La studiu au participat 94.000 de persoane cu vârste cuprinse între 34 şi 70 de ani din 18 ţări, observate, în medie, pe o perioadă de opt ani. Cercetătorii au descoperit că riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral există doar dacă aportul zilnic de sodiu depăşeşte 5 grame.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, cu scop preventiv, ca doza de sodiu să fie limitată la 2 grame pe zi. Cu toate acestea, nu există dovezi că reducerea sa la un nivel atât de scăzut duce la beneficii semnificative pentru sănătate. Numai în ţările în care se consumă mai mult de 5 grame de sodiu pe zi - cum este cazul Chinei - există o relaţie directă între utilizarea sa şi riscul unor probleme cardiovasculare, cum ar fi atac de cord şi accident vascular cerebral.

RADOR

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană