Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o situație stresantă care amplifică dificultățile de respirație. În absența tratamentului pentru criza de astm, totuși, câteva acțiuni pot ajuta la respirație.
Articol de Simona Lazăr, 02 Mai 2024, 20:03
Criza de astm: definiție
Alveolele pulmonare, bronhiile și bronhiolele constituie sistemul bronșic prin care circulă aerul. În timpul unui atac de astm, pereții lor se umflă, mucusul este produs din abundență pentru a combate inflamația, iar mușchii bronșici împiedică trecerea aerului deoarece se contractă. Aceasta este bronhoconstricția.
Criză de astm fără medicamente: nu intrați în panică
Panica și anxietatea sunt capabile să amplifice mecanismele unui atac de astm în timpul căruia persoana întâmpină mari dificultăți de respirație până la punctul de a simți o senzație de sufocare. Dacă nu ai Ventolin la îndemână, este foarte important să te așezi sau, mai bine, să întinzi cel puțin 15 minute persoana astmatică care are un atac pentru a limita riscul de recidivă. Apoi trebuie să o calmezi și să o faci să respire fără să te grăbești, astfel încât să fie posibilă din nou respirația profundă.
În cazul unui atac de astm sever, dacă nu aveți Ventolin, este fundamental să protejați persoana astmatică împotriva consecințelor grave. Pur și simplu trebuie să o așezi într-o poziție laterală de siguranță în așteptarea ajutorului, pe care ai fi avut grijă să-l apelezi formând 15. Medicul de urgență îi va injecta un bronhodilatator, care acționează foarte rapid.