Cum combinăm sănătos alimentele
Asocierea alimentară are anumite caracteristici de compatibilitate care, dacă nu sunt respectate, determină digestie lungă şi dificilă, cu fermentație şi generare de compuşi toxici: balonare abdominală, constipație, arsuri, malabsorbție, malnutriție, maladii diverse acute sau cronice.
29 Februarie 2016, 14:39
Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție. explică ce se întâmplă în lipsa unei asocieri corecte a alimentelor și precizează cum să combinăm sănătos alimentele pentru nu a avea probleme digestive.
Ce trebuie să știm este faptul că enzimele digestive au o înaltă specificitate, fiecare enzime acționând numai asupra unor legături chimice din macronutrienți: proteazele asupra proteinelor, amilazele asupra amidonului, lipidele asupra lipidelor etc. în anumite condiții de PH, alcalin sau acid. Fiecare aliment este digerat cu viteze diferite. De aceea, greșind alimente incompatibile riscăm blocarea digestiei cu toate consecințele ei negative asupra sănătății.
Combinațiile nesănătose ce efect au asupra digestiei?
În primul rând se oprește digestia şi atunci stoparea procesului de digestie şi menținerea alimentelor în stare semidigerată duce la procese de fermentație sau procese de putrefacție. Şi din cauza asta procesele, de regulă, fermentative duc la stomac deranjat (diaree) și procesele de putrefacție duc la constipație.
Cele două procese – fermentativ și putrefacție – pot să ducă la înmulțirea bacteriilor negative la nivel intestinal.
Care sunt combinațiile nesănătoase de alimente?
Alimentele cu origine diferită. Vă dau un exemplu: brânză cu carne, cașcaval cu carne. Nu se vor consuma la aceeași masă carnea roșie sau albă, peştele sau preparatele compozite (rulade, mezeluri, pateuri) cu brânzeturile.
De asemenea, nu se asociază proteinele din carne cu lapte, pentru că aciditatea sucului gastric în combinație cu proteina din lapte (cazeina) duce la precipitarea acesteia, a cazeinei, și se formează practic un înveliș izolator pe bucățile de carne, acestea nemaifiind digerate optim.
O altă combinație nesănătoasă: grăsimi şi alimente grase împreună cu alimente proteice. Deci grăsimi (ulei, unt, untura) în combinație cu carne, ouă şi brânză. Printre combinațiile nesănătoase avem și alimente care conțin proteine de origine animală cu alimente amidonoase.
Şi am să dau exemplul clasic: carnea cu cartofi (prăjiți, copți, piure etc.). De asemenea, un alt exemplu care nu este indicat ar fi carnea cu garnitură din paste făinoase sau carnea cu pâine.
De ce nu se amestecă carnea cu cartofi sau pâine?
Pentru că carnea cere sucuri gastrice acide pentru digestie, iar pâinea și amidonoasele cer sucuri alcaline. În momentul în care noi le mâncăm asociate, carnea cu amidonoasele sau făinoasele, digestia este stopată.
Dar carnea o putem combina cu salate?
Sigur că da.