Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum să nu vrei... ardei?

Ardeiul (Capsicum annuum) face parte din familia Solanaceae si, alaturi de rosie si castravete, este una dintre cele mai gustoase si mai sanatoase legume din lume. La scurt timp dupa descoperirea Lumii Noi, a fost adus in Europa de catre Cristofor Columb din America Centrala si de Sud, unde era cunoscut si folosit la scara larga de peste 5.000 de ani.

15 Mai 2015, 10:07

De altfel, numele de chili, chilli sau chile al binecunoscutei varietati de ardei provine, evident, de la Chile, locul in care se pare ca ardeiul era cunoscut chiar cu 7 milenii inainte de Hristos. Desi a fost si este numit, in mod ciudat, pepper, ardeiul nu are absolut nicio legatura cu piperul (Piper nigrum din familia Piperaceae), binecunoscuta mirodenie. Este clar ca marele Columb i-a dat ardeiului acest nume pentru ca era convins ca adusese din gradinile caraibiene un soi piper, care era, la vremea aceea, un condiment foarte important si foarte cautat pe pietele din Europa. De altfel, el asta si cautase in America, piper.

In orice caz, datorita texturii sale speciale si gustului sau dulce si bun, ardeiul s-a raspandit imediat in intreaga Europa, ajungand ulterior in Asia si in Africa. Practic, in doar 100 de ani a ajuns sa fie cultivat peste tot in lume. Astazi, cel mai mare producator de ardei gras este China, urmata de Mexic.
Astazi exista peste 3.000 de varietati de ardei. Poate ca acesta este si motivul pentru care numele care i-au fost date ardeiului in diferite parti ale lumii sunt numeroase si diferite, ceea ce creeaza uneori confuzii: pepper, chilli, chile, chili, aji, paprika, capsicum...

Citeşte continuarea pe Daciccool.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană