Cum să pregătești un grătar cât mai sănătos. 10 sfaturi ale nutriționiștilor
Nutriționiștii oferă zece sfaturi pentru a pregăti un grătar cât mai sănătos, relatează site-ul huffingtonpost.fr. Iată cum poți mânca gustos și dietetic.
22 Iunie 2015, 07:14
Începeți cu legumele
Începeți masa cu o porție de salată sau de legume proaspete, sfătuiește Elisa Zied, nutriționistă din New York. Serviți o farfurie cu legume proaspete și uitați de cele scăldate în ulei sau în oțet. Când veți termina de mâncat, va rămâne puțin loc pentru preparatele din carne.
Masa din carne trebuie însoțită de platouri de crudități: roșii, ciuperci, frunze de salată sau ceapă roșie tăiată rondele, este de părere și confratele său din Columbus (Ohio), Alexis Joseph. Cu cât vor fi mai multe legume, cu atât va rămâne mai puțin loc pentru carne.
Pregătiți garniturile de acasă
Veniți de acasă cu garnitura deja pregătită, lucru care va fi apreciat de gazde. Rochelle Sirota, nutriționistă din Manhattan, sugerează să pregătiți o salată din varză crudă și morcovi rași, înlocuind maioneza cu un dresing ușor. Pentru aceasta puteți folosi iaurt grecesc, care îi va aduce proteine și o textură cremoasă. Iar dacă nu aveți timp, cumpărați humus, guacamole sau salsa din magazin, în care veți înmuia bucățele de legume tăiate.
Deveniți fani ai marinatei
Prepararea cărnii prin acest procedeu va face diferența pentru un grătar bun. Monica Reinagel, nutriționistă din Baltimore, sfătuiește să se renunțe la sosul barbecue pentru o alternativă mai lejeră. „Marinați carnea în puțin sos italienesc”. Citiți pe ambalaj aportul de calorii pentru a-l alege pe cel mai puțin dulce și mai dietetic, spune ea.
Înlocuiți carnea roșie cu peștele
Perfect pentru grătar, peștele este bogat în proteine și renumit pentru acizii grași, omega 3, care stimulează activitatea cerebrală. „Puneți pe grătar fileu de somon marinat cu puțin sos de soia, ulei de susan, sirop de arțar, ghimbir proaspăt și usturoi pentru a obține o savoare asiatică”, recomandă Alexis Joseph.