Digestia: ce să mănânci în timpul colitei?
Colita este o inflamație acută sau cronică a colonului. Se manifesta prin tulburari de tranzit (diaree, constipatie), dureri abdominale, balonare si uneori febra.
02 Februarie 2022, 21:34
Tratamentul colitei se bazează în principal pe dietă. Să vedem ce alimente reduc simptomele colitei.
Digestia: diferitele tipuri de colită
Colita poate avea mai multe origini, ele pot fi cauzate de:
o infecție virală, bacteriană, fungică sau parazită;
medicamente (antibiotice, abuz de laxative);
ischemia arterelor care alimentează colonul;
În mod similar, colita este unul dintre principalele simptome ale bolii Crohn și ale colitei ulcerative.
Digestia: ce să mănânci în caz de colită?
Anumite alimente trebuie evitate pentru a reduce simptomele colitei:
Mancare grasă ;
alimente picante sau prăjite;
alcoolul ;
cafea ;
bauturi acidulate.
Cu toate acestea, sunt recomandate alte alimente:
sunca gatita, carne slaba si peste la gratar, tofu, fructe de mare;
lapte praf, lapte de soia, unt proaspăt, brânzeturi tari;
fasole fiartă, dovlecei, cartofi, spanac și morcovi, fructe fierte;
ouă (cu excepția ouălor prăjite);
biscuiți, orez, paste, fulgi de ovăz;
Miere ;
apă minerală și vin roșu (din când în când).
Pe langa dieta, este indicat sa mancati incet si intr-un loc linistit pentru a facilita digestia.
Foto: Pixabay