Fructele cu puteri tămăduitoare nebănuite, pe care le ignorăm
De mii de ani, aceste fructe au tămăduit multe boli, curăţând organismul de reziduuri şi asigurând refacerea pierderilor de vitamine şi minerale.
22 Septembrie 2018, 06:49
Puterile lor curative au fost atât de apreciate încât micile fructe dulci-acrişoare au devenit ofrande pentru divinitate.
Sunt suratele caiselor, însă noi le folosim ca ingredient principal pentru prepararea ţuicii sau pentru a acri ciorbele, fără a ne gândi că, asemeni oricărui fruct, acestea au puterea de a ne tămădui de multe boli.
Aceste "medicamente naturale" sunt zarzărele sau corcoduşele, pe care le găsim cu siguranţă în ograda noastră sau a vecinilor.
Corcoduşele abundă în vitamine (precum cele din grupa B - B1, B2, B3, B6, dar şi vitamina C şi A) şi minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor), dar conţine şi acid citric în cantităţi semnificative. Totodată, în compoziţia chimică a corcoduşelor mai regăsim şi proteine, zaharuri, acizi, pectine.
Corcoduşele conţin şi o cantitate importantă de vitamina C (100 de grame conţin 3,7 mg), un nutrient esenţial ce ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor. În acelaşi timp, vitamina C contribuie şi la sinteza hormonilor glandelor suprarenale.
Consumaţi cu încredere corcoduşe verzi! Sunt recomandate în tratarea şi prevenirea anemiilor, dar şi a stărilor de oboseală şi epuizare. Atunci când sunt mai necoapte şi încă acre, corcoduşele sunt recomandate şi copiilor şi celor cu apetit scăzut, acestea stimulând pofta de mâncare.
Totodată, zarzarele conţin magneziu, un mineral esenţial în formarea oaselor la copii, dar şi în menţinerea sănătăţii oaselor la adulţi. Totodată, magneziul contribuie şi la combaterea stresului, dar şi la menţinerea sănătăţii inimii. Pe de alta parte, fosforul conţinut de corcoduşe contribuie la vindecarea şi energizarea organismului, dar şi la o bună funcţionare a sistemului nervos. Mai mult, regăsim în compoziţia chimică a zarzărelor şi potasiu, recunoscut pentru rolul său în activitatea cardiacă.
Corcoduşele au un efect benefic şi în afecţiunile respiratorii, stimulând vindecarea acestora, dar şi în afecţiunile stomacului. Consumate frecvent, ele ajută sistemul digestiv să funcţioneze în mod optim.
Fiindcă au puţine calorii, specialiştii le recomandă şi în curele de slăbire.
Zarzarele – leac pentru îmbunătăţirea vederii
Anumite substanţe tămăduitoare, asemenea pigmenţilor care dau culoarea portocalie a zarzărelor şi care au un puternic efect antioxidant, se găsesc exclusiv în zarzărele proaspete sau uscate la soare. Fructele păstrate în congelator îşi pierd proprietăţile şi nu pot fi folosite ca tratament, ci doar ca desert în lunile reci. O cură de 30 de zile cu zarzăre proaspete este foarte utilă în tratamentul afecţiunilor oculare. Zarzărele se consumă de două ori pe zi, respectiv 300 g la ora 11:00 şi 300 g la ora 16:00.
După o astfel de cură, acuitatea vizuală creşte considerabil, iar după trei-patru ani de tratament cu fructe proaspete de zarzăr poate fi ţinută departe degenerescenţa maculară. Efectul benefic al zarzărelor pentru tratarea problemelor ochilor şi preîntâmpinarea problemelor oftalmologice se datorează faptului că aceste fructe conţin o mare cantitate de vitamina A. Doar fructele de cătină şi caisele mai au un conţinut atât de ridicat de vitamina A.
Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice
Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu