Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fructele dulci din palmier cu 15 vitamine şi multiple beneficii pentru sănătate

Cu un aspect uscat şi uşor "şifonat" care nu atrage la prima vedere, dar cu un gust dulce şi aromat care cucereşte, curmalele se numără printre cele mai sănătoase fructe din lume, fiind de multe ori catalogate drept "hrana ideală".

26 Martie 2019, 15:03

Comoara curmalelor este ascunsă, în cea mai mare parte, în pojghiţa subţire care protejează şi înveleşte aceste fructe exotice. Aceasta conţine aproape toate vitaminele (15 la număr) şi microelemente extrem de importante pentru buna funcţionare a organismului precum fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu şi mangan. Mai mult decât atât, datorită conţinutului lor bogat în aminoacizi, fluor şi seleniu, curmalele sunt de real ajutor în tratarea bolilor de inimă.

Aflate în vârful topului printre fructele uscate cu beneficii însemnate pentru sănătate, curmalele sunt indicate, datorită conţinutului lor bogat în celuloză şi al faptului că sunt foarte uşor de digerat, în tratarea afecţiunilor digestive, la curăţarea tractului gastro-intestinal şi la restabilirea florei intestinale.

Curmalele reprezintă un excelent energizant. Combinaţia de glucoză cu vitamina B5, prezentă în curmale în cantităţi mari, este un stimulent bun pentru muşchi, cărora le creşte rezistenţa şi ajută la obţinerea de rezultate spectaculoase în sport, fapt pentru care le sunt recomandate atleţilor.

Niacina, acidul pantotenic şi riboflavina din curmale ajută organismul să metabolizeze carbohidraţi, proteine şi grăsimi şi contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. Consumul de curmale contribuie activ, printre multe alte multe beneficii pentru sănătate, la protecţia împotriva deteriorării celulelor, ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral şi previne cancerul de colon, de prostată, de sân, endometrial, pulmonar şi cancerul pancreatic.

Iată care sunt celelalte avantaje ale consumului de curmale:

- îmbunătăţesc digestia
- reglează greutatea corporală
- întăresc sistemul imunitar
- tratează anemia
- stimulează activitatea creierului şi îmbunătăţesc memoria
- au grijă de vedere, menţinând acuitatea vizuală.

Foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană