Gălbenele – beneficii pentru sănătate
Calendula officinalis (denumirea științifică pentru gălbenele) este o plantă apreciată pentru calitățile deosebite, utilă și folosită în medicina naturistă încă de acum câteva secole.
28 Octombrie 2015, 04:57
Anumiti compusi si substante benefice fac din galbenele un ingredient ideal pentru preparatele fitoterapeutice si produsele cosmetice. Se poate cultiva pretutindeni in Europa, regiunea mediteraneeana si parti din Asia, dar si in diferite zone din Romania, fara sa apara probleme legate de clima sau de sol.
In mod traditional, in unele culturi, florile de galbenele se foloseau la gatit, pentru supe si salate, dar substantele puternice se extrag acum din toate partile plantei – tulpina, frunze si flori. Extractul este bogat in compusi organici extrem de benefici pentru organism, avand calitati antiinflamatoare si antioxidante.
Galbenele – proprietati vindecatoare pentru o piele sanatoasa
Daca uleiul de galbenele este aplicat pe taieturi, rani, arsuri sau muscaturi de insecte, intregul proces de vindecare se accelereaza.
In plus, galbenelele protejeaza impotriva infectiilor ce pot sa apara la nivelul epidermei. Promoveaza o buna circulatie a sangelui catre tesuturi, iar astfel se reduc semnele de imbatranire (riduri, pete de varsta), dar si vizibilitatea unor cicatrice cauzate de acnee.
Pentru o piele sanatoasa, ferma, cu un aspect intinerit, exista produse cosmetice organice care contin galbenele in lista de ingrediente, de la creme si pana la sapunuri. Se poate regasi chiar si in produse pentru igiena orala sau pentru par, inclusiv pasta de dinti, apa de gura sau sampon.
Toate acestea sunt extrem de eficiente in eliminarea bacteriilor din cavitatea bucala, ce pot cauza gingivita sau carii.