Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ghinda şi scoarţa de stejar redau puterea celor bolnavi şi obosiţi

În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ.

31 August 2015, 06:40

Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură roadele singuri, spre bucuria sălbăticiunilor.

Alunele, ghinda, castanele, jirul, scoruşele – toate se găsesc din abundenţă în luna noiembrie, prin lizierele şi luminişurile atinse de aripa toamnei. Şi, cum în marea farmacie a naturii darurile de hrană sunt şi daruri de sănătate, fructele pădurii reprezintă, şi ele, leacuri adesea miraculoase, pe care toamna ni le aduce în dar.

GHINDA

In luna noiembrie, frumoasele fructe ale stejarilor, cu pălăriuţele lor aşezate pe creştet, formează un adevărat covor în pădurile de deal şi de câmpie sau în preajma arborilor solitari.

În urmă cu un secol, ghindele erau considerate o adevărată bogăţie, culeasă cu grijă, pentru a fi folosită ca medicament pentru oameni şi ca aliment pentru animale, pe perioada iernii. Ele erau, totodată, şi obiecte de veneraţie magică. Astfel, se credea că ghindele conţin în ele o tainică esenţă a vigorii stejarului, capabilă să redea puterile celor bolnavi sau obosiţi, să prelungească tinereţea şi să aducă noroc şi prosperitate. Ghinda se administra uscată şi pisată, sub formă de decoct, plămădită în vin sau sub forma unei „cafele” .

Preparate din ghinda

- Pulberea de ghindă – se culeg ghindele şi se lăsă să se usuce într-un loc călduros şi bine ventilat, în strat de 2-3 degete grosime, timp de 3-4 săptămâni. După ce s-au uscat, se macină cu râşniţa electrică de cafea sau se pisează în piuă, iar din pulberea obţinută se administrează câte 3-4 linguriţe pe zi.

- Cafeaua de ghindă – pe o tavă încinsă se prăjesc, vreme de un sfert de oră, ghinde şi seminţe de năut (în proporţie 2:1), amestecându-le mereu, aşa încât să nu se rumenească prea tare. Se macină şi se obţine o pulbere maronie – cafeaua de ghindă.

Se pun la o jumătate de cană de apă (150 ml) 1-3 linguriţe din această pulbere, după care se mai lasă se fiarbă 2-3 minute. Se consumă caldă. Iată în continuare câteva indicaţii terapeutice:

Diaree, dizenterie – se iau 3-4 linguriţe de pulbere de ghindă pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. În cazurile grave, doza se poate mări până la 10 linguriţe pe zi, acest leac vegetal având o toxicitate foarte scăzută.

Adjuvant în hemoragii interne – se administrează pe stomacul gol 2-3 linguriţe de pulbere de ghindă, foarte fin măcinată. Dacă hemoragia este puternică, se fierb 6 linguriţe de pulbere de ghinda într-o cană de apă, vreme de două minute, după care se filtrează şi se consumă pe stomacul gol, în doză unică.

Colita de fermentaţie, enterita – se beau 2-3 căni de cafea de ghindă pe zi. Acest preparat nu se va îndulci şi va fi băut întotdeauna pe stomacul gol, înainte de masă.

Ulcer, gastrită – se administrează câte 1 linguriţă de pulbere de ghindă de 2-3 ori pe zi, între mese sau atunci când apar dureri (dar întotdeauna pe stomacul gol). Acest remediu are efecte antiacide, calmante gastrice şi cicatrizante.

Debilitate, anemie – se face o cură de o lună, timp în care se administrează în fiecare zi câte 3 linguriţe rase de pulbere de ghindă. Pentru a nu apărea constipaţia, se administrează concomitent şi tărâţe de grâu, miere, fructe proaspete.

Surmenaj, dureri de cap pe fond de oboseală – se bea o cafea de ghindă (obţinută din 2-4 linguriţe la o cană de apă) îndulcită cu miere. Are un efect energizant oarecum asemănător cu cel al cafelei clasice, dar fără să mai apară acea accentuare a oboselii, resimţită după trecerea efectului cofeinei.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană