Ascultă Radio Antena Satelor Live

Glaucom: 8 alimente recomandate pentru sănătatea ochilor

Glaucomul se caracterizează printr-o creștere a presiunii intraoculare care poate duce la deteriorarea nervului optic. Dacă este lăsată netratată, această boală oculară poate duce la orbire.

Glaucom: 8 alimente recomandate pentru sănătatea ochilor

31 Ianuarie 2022, 04:48

Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că anumite alimente ajută la reducerea riscului de a le dezvolta.
Glaucomul afectează 1 până la 2% din populația Europei peste 40 de ani și aproximativ 10% după 70 de ani. Aproximativ 800.000 de pacienți sunt tratați pentru această patologie. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniul sănătății estimează că între 400.000 și 500.000 de oameni îl au fără să știe.
"Glaucomul este o boală oculară asociată cu distrugerea progresivă a nervului optic sub influența mai multor factori. Cel mai frecvent dintre acești factori este hipertensiunea oculară, adică presiunea excesivă în interiorul ochiului", explică Inserm pe site-ul său.
Deficiența vizuală rezultată este foarte adesea progresivă și nedureroasă. Acesta este motivul pentru care patologia oculară este de obicei diagnosticată într-un stadiu avansat. Cu toate acestea, daunele cauzate fibrelor nervoase nu pot fi reparate. De aceea este important să identificați rapid semnele glaucomului.

Glaucom: semne de observat?
Există două forme de glaucom, fiecare cu semne specifice
Glaucom cu unghi închis (acut): aceasta este o formă rară care apare brusc. Atinge doar unul dintre cei doi ochi. Aceste semne sunt:
durere oculară severă;
vedere încețoșată brusc;
prezența halourilor colorate în jurul surselor de lumină;
înroșirea ochilor;
greață și vărsături;
pierderea permanentă a vederii (de obicei, criza afectează doar un ochi).
Glaucom cu unghi deschis (sau cronic): reprezinta mai mult de 8 cazuri din 10. Foarte progresiv, poate fi asimptomatic mai mult de zece ani. Cu toate acestea, atunci când boala este într-un stadiu avansat, pacientul poate observa:
pierderea vederii la periferia câmpului vizual la ambii ochi, în timp ce vederea centrală este normală;
durere oculară;
ceață vizuală intermitentă;
ochi lăcrimați și dureri de cap (mai rar).
„Datorită caracterului preponderent silențios al bolii și a frecvenței acesteia în populația generală, se recomandă screening-ul sistematic și regulat începând cu vârsta de 40 de ani, în special în familiile cu risc (din care unii membri au dezvoltat boala)”, explică INSERM.


Alături de screening-ul regulat, o dietă echilibrată poate ajuta la reducerea riscului. Anumite alimente au efecte protectoare asupra ochilor, conform mai multor studii.

1. Nuci
Nucile și toate nucile sunt bogate în omega 3. Un studiu, realizat în 2010, a arătat că o dietă care conține multe dintre ele are un efect protector.
Conform rezultatelor prezentate, persoanele care consumă puține nuci (de 8 ori pe an sau mai puțin) și pește gras (o dată pe săptămână sau mai puțin), au riscul de două ori de a fi afectate de boală.

2. Somon
Peștii grasi precum somonul și sardinele sunt, de asemenea, o sursă importantă de omega 3.

3. Ceai
Un studiu publicat în British Journal of Ophthalmology asigură că consumul zilnic de ceai verde sau negru organic reduce riscul de a dezvolta glaucom.

4. Pui, bogat în vitamina B3
Cercetările efectuate pe șoareci, publicate pe 20 aprilie 2021 în revista Redox Biology, arată că vitamina B3 ar avea un efect protector. Dată în prevenire sau tratament, ar ajuta la protejarea nervului optic și a vederii.
Carnea albă precum puiul este deosebit de bogată în vitamina B3. Există între 15 și 20 mg de vitamina B3 într-o porție de 100 de grame.

5. Ficat
Ficatul de vita, miel si vitel este, de asemenea, bogat in vitamina B3.

6. Spanacul, bogat în vitamina A
Spanacul fiert este bogat în vitamina A. Acest element joacă un rol cheie în declanșarea impulsurilor nervoase către nervii optici. De asemenea, protejează suprafața ochiului (corneea) și ajută la prevenirea riscului de boli oculare.
Vitamina A se găsește și în ouă, ardei...

7. Morcovi, bogati in beta-caroten
Morcovii sunt o sursa importanta de beta-caroteni, precursori ai vitaminei A, un element esential pentru sanatatea ochilor.
Beta-carotenul se găsește și în cartofi dulci, pepene galben, mango...

8. Citrice
Citricele sunt antioxidanți puternici. Ele ajută la protejarea ochilor de stresul oxidativ, precum și de îmbătrânirea vaselor de sânge prezente acolo.

Evitați alimentele sărate
Dacă doriți să evitați riscul de glaucom, trebuie să acordați atenție tensiunii arteriale. Se știe că sarea favorizează hipertensiunea. De aceea se recomanda evitarea unei diete prea bogate in sodiu. Limitați-vă consumul de preparate gata și fast-food.

Foto: Pixabay

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!