Gutuile - fructele care au grijă de întreg sistemul imunitar!
Pufoasele gutui sunt nu doar delicioase, ci şi adevărate comori în ceea ce priveşte întrebuinţările lor terapeutice. Acesta este motivul pentru care medicii nutriţionişti ne recomandă să abuzăm de acest fruct în această perioadă.
11 Octombrie 2015, 21:00
Indiferent cum le consumăm – crude, coapte, uscate sau fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra organismului, având acţiune antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.
Fructele de gutui conţin 70 – 72 % apă, 7 – 8 % zaharuri, 0,5 % protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP. Aceste substanţe valoroase le fac eficiente în afecţiunile cardiace şi în cele hepatice, în cazuri de amigdalită, angină, colici intestinale, crăpături ale buzelor şi crăpături ale pielii, diaree cronică, dizenterie, eczeme, enterite, faringită, gingivită, în răceală, răni, stomatită.
Iată câteva dintre beneficiile gutuilor asupra sănătăţii:
1. Întăresc sistemul imunitar
Principiile bioactive prezente în gutui - taninul, pectinele – şi influenţa vitaminelor A, B, C şi PP fac din acestea un aliat al sistemului imunitar. Tanina, în combinaţie cu pectina, întreţine sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.
2. Scad presiunea vasculară, datorită concentraţiei mari de potasiu.
3. Gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol,întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.
4. Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru răceală, gripă (infecţii de sezon) şi încetineşte procesul de evoluţie al microelementelor care favorizează hepatita.
5. Combat enterocolitele - remediile cu gutui sunt recomandate în cazul enterocolitelor, enteritelor (inflamaţie a mucoasei intestinale), dar şi a diareei. Gutuia îmbunătăţeşte digestia şi ameliorează diareea, hemoragiile uterine şi hemoroizii. Fructele proaspete sunt recomandate ca adjuvant în infecţiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior.
6. Gutuile stimulează pofta de mâncare, tocmai de aceea sunt impuse în dieta copiilor anemici – în combinaţie cu miere de albine, morcov, mere.
7. Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei. În aceste cazuri se bea de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumătate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni. Sucul de gutui are efecte benefice asupra activităţii pancreasului, fiind o alternativă excelentă a medicaţiei clasice.
8. Gutuia este şi un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Gutuile sunt indicate şi în caz de depresie, deoarece substanţele eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive.
9. Luptă cu kilogramele în plus - gutuile sunt recomandate în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii. Sunt însă foarte bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Nutriţioniştii le recomandă persoanelor care doresc să slăbească să mănânce două sau trei gutui zilnic. Cu proprietăţile diuretice şi depurative, gutuile stimulează eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.