Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gutuile - fructele care au grijă de întreg sistemul imunitar!

Pufoasele gutui sunt nu doar delicioase, ci şi adevărate comori în ceea ce priveşte întrebuinţările lor terapeutice. Acesta este motivul pentru care medicii nutriţionişti ne recomandă să abuzăm de acest fruct în această perioadă.

11 Octombrie 2015, 21:00

Indiferent cum le consumăm – crude, coapte, uscate sau fierte – gutuile îşi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra organismului, având acţiune antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.
Fructele de gutui conţin 70 – 72 % apă, 7 – 8 % zaharuri, 0,5 % protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP. Aceste substanţe valoroase le fac eficiente în afecţiunile cardiace şi în cele hepatice, în cazuri de amigdalită, angină, colici intestinale, crăpături ale buzelor şi crăpături ale pielii, diaree cronică, dizenterie, eczeme, enterite, faringită, gingivită, în răceală, răni, stomatită.

Iată câteva dintre beneficiile gutuilor asupra sănătăţii:

1. Întăresc sistemul imunitar
Principiile bioactive prezente în gutui - taninul, pectinele – şi influenţa vitaminelor A, B, C şi PP fac din acestea un aliat al sistemului imunitar. Tanina, în combinaţie cu pectina, întreţine sănătatea mucoasei digestive, iar antioxidanţii din gutui sunt un real sprijin pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer.

2. Scad presiunea vasculară, datorită concentraţiei mari de potasiu.

3. Gutuile mâncate dimineaţa, pe stomacul gol,întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală.

4. Vitamina C din compoziţia unui suc de gutui este un remediu pentru răceală, gripă (infecţii de sezon) şi încetineşte procesul de evoluţie al microelementelor care favorizează hepatita.

5. Combat enterocolitele - remediile cu gutui sunt recomandate în cazul enterocolitelor, enteritelor (inflamaţie a mucoasei intestinale), dar şi a diareei. Gutuia îmbunătăţeşte digestia şi ameliorează diareea, hemoragiile uterine şi hemoroizii. Fructele proaspete sunt recomandate ca adjuvant în infecţiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior.

6. Gutuile stimulează pofta de mâncare, tocmai de aceea sunt impuse în dieta copiilor anemici – în combinaţie cu miere de albine, morcov, mere.

7. Sucul proaspăt de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei. În aceste cazuri se bea de trei ori pe zi câte o jumătate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumătate de pahar de suc de mere, în cure de minimum trei săptămâni. Sucul de gutui are efecte benefice asupra activităţii pancreasului, fiind o alternativă excelentă a medicaţiei clasice.

8. Gutuia este şi un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Gutuile sunt indicate şi în caz de depresie, deoarece substanţele eterice care se găsesc în acest fruct au proprietăţi antidepresive.

9. Luptă cu kilogramele în plus - gutuile sunt recomandate în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii. Sunt însă foarte bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Nutriţioniştii le recomandă persoanelor care doresc să slăbească să mănânce două sau trei gutui zilnic. Cu proprietăţile diuretice şi depurative, gutuile stimulează eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană