Hidromel – beneficii pentru sănătate
Hidromelul este probabil cea mai veche băutură alcoolică, iar proprietățile benefice au făcut-o cunoscută drept licoarea ce prelungește durata de viață, crește fertilitatea și are un efect energizant asupra organismului.
22 Octombrie 2015, 05:29
Este asemanata cu “nectarul zeilor” sau “bautura iubirii” si se obtine printr-un proces de fermentatie al mierii. Bautura cunoscuta si sub denumirea de mied are o istorie la fel de intriganta ca aroma sa deosebita.
In forma cea mai simpla, hidromelul este o combinatie de miere, apa si drojdie. Se presupune ca dateaza inca din Epoca Pietrei, iar de atunci si pana in prezent, reteta a fost reprodusa, adaptata sau modificata in moduri diferite de catre multe culturi.
Scurt istoric al hidromelului
Grecii numeau miedul “nectarul zeilor” si sustineau ca ofera virilitate. In Evul Mediu, anglo-saxonii erau convinsi ca induce creativitatea, iar anumite legende populare supravietuiesc pana in prezent.
Termenul “luna de miere” vine de la practica veche prin care tinerii casatoriti consumau hidromel timp de o luna dupa nunta, pentru a-si asigura fertilitatea crescuta si pentru a da nastere la urmasi de sex masculin.
Desi popularitatea acestei bauturi s-a diminuat dupa Evul Mediu, in prezent se observa o renastere. Consumatorii care doresc senzatii si gusturi noi pot experimenta cu aceasta bautura sanatoasa si ecologica. Mai multi producatori au inceput sa atraga recunoastere la nivel international iar unele restaurante ofera mied pe lista lor de vinuri si bauturi spirtoase.
Beneficiile hidromelului
In trecut, beneficiile asociate cu hidromelul erau legate de bolile renale, fiind folosit ca un diuretic natural, fara efecte secundare asupra rinichilor. Cat despre guta si reumatism, hidromelul era folosit ca un medicament curativ, dar si prevenitv. A fost folosit pe scara larga ca un laxativ si un adjuvant pentru procesul digestiv.