Homeopatia – cum acţionează şi ce afecţiuni tratează
Homeopatia este o metodă de terapie alternativă (la tratamentul clasic, alopat) care urmăreşte stimularea capacităţii de vindecare a organismului.
12 Iulie 2016, 10:02
Dr. Iuliana Avădanei, medic de medicină generală, cu specializare în homeopatie, explică cum funcţionează homeopatia şi precizează materiile prime din care sunt preparate remediile homeopate.
Homeopatia este metoda terapeutică definită prin regula de baza: “Similia similibus curentur“, adică “Ceva ce se vindeca prin ceva asemanător“.
Un pacient cu o afecţiune exprimată printr-un ansamblu de simptome se va vindeca dacă i se administrează ca medicament o substanţă capabilă să determine simptome asemanătoare atunci când este administrată la omul sănătos.
Pentru a prezenta corect homeopatia trebuie să ne întoarcem acum 200 de ani, când în 1810 o carte intitulată “Organon der rationellen Heilkunde“(Metoda meşteşugului vindecării raţionale) a văzut lumina tiparului la Torgau, în Germania, sub semnatura medicului Samuel Christian Friderich Hahnemann (n.1775, m. la Paris în 1843).
În această carte este prezentat un sistem medical complet nou, revoluţionar pentru acea vreme, fiind total opus sistemului medical tradiţional. Hahnemann intitulează noul concept medical “Homeopatie”, cuvânt provenit de la grecescul omeos – similar şi pathos – suferinţă.
Astfel, homeopatia înseamnă “a trata cu ceva care produce efecte similare suferinţei“.
În Organon, autorul îşi expune principiile şi legile ştiinţei sale, ca rod al cunoaşterii empirice adunate timp de 20 ani. Astfel, Hahnemann susţine:
– Vindecarea se produce în concordanţă cu anumite legi din natură;
– Nimeni nu poate asigura vindecarea în afara acestor legi;
– Nu există boli ca atare, ci doar indivizi bolnavi;