Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iarba lui Tatin, planta cu puteri miraculoase, care răpune cancerul și tratează ulcerul

Tătăneasa, iarba lui Tatin sau iarba întăritoare, cum este cunoscută în popor, este o plantă medicinală cu efecte terapeutice mai ales în cazul tumorilor canceroase şi al afecţiunilor respiratorii.

23 Aprilie 2016, 18:15

Tătăneasa a fost folosită încă din timpuri străvechi în scopuri medicinale, iar în prezent este una din cele mai folosite plante pe plan mondial.

Alantoina, unul dintre principiile active cele mai importante ale tătănesei este folosită intens în industria cosmetică.

Planta-minune, cu efecte terapeutice de mare însemnătate, este înaltă de 30-100 cm, are frunzele de la bază eliptice, iar spre vârf înguste, în formă de lance. Florile, care apar din mai până în august, sunt de culoare roșie-violacee.

Tătăneasa este una dintre cele mai răspândite plante, ajungând să fie deținătoarea a mai mult de o sută de utilizări în medicina românescă populară.
Datorită proprietăților ei cicatrizante, antiinflamatoare, expectorante, antohemoragice, tătăneasa este recomandată în tratamente naturiste pentru multe afecțiuni, printre care se numără: bronșite, ulcer stomacal, arsuri, ulcer varicos, hemoroizi, cancer de piele, alunițe, plăgi, entorse, luxații, fracturi.

Iată cum tătăneasa poate interveni benefic în tratarea următoarelor boli:

1. Gastrita hiperacidă, ulcer gastric și duodenal

Se ia o jumătate de linguriță de pulbere de tătăneasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tătăneasa reduce aciditatea, favorizează cicatrizarea, protejează pereții stomacului. De obicei se combină cu încă o jumătate de linguriță de pulbere dintr-o plantă aromatică aleasă după necesitățile pacientului: mușețel (pentru persoanele iritabile), valeriană sau sunătoare (pentru gastritele și ulcerele care apar pe fond de anxietate), menta sau lavanda (pentru persoanele colerice), obligeană sau busuioc (pentru caracterele anxios-depresive).

2. Cancer

Tătăneasa este un adjuvant prețios pentru mai multe forme de cancer, cum ar fi cancerul la intestin, prostată și stomac, în care s-au obținut rezultate spectaculoase. Se administrează decoctul, 1-3 căni pe zi, pe stomacul gol, în 3-4 reprize, din care una obligatoriu dimineața, la trezire, înainte de a mânca sau a consuma altceva. În tratamentul cu tătăneasă al cancerului este strict necesar să nu se consume carne, zahăr, alimente cu conservanți, prăjeli. Regimul alimentar va fi compus din minimum 50% crudități. Se fac cure de patru săptămâni, cu 12 zile pauză. Pe ansamblu, tratamentul durează șase luni. Același tratament este valabil pentru cancer la ficat, fibrom uterin, polipi stomacali. Pentru cancerul de piele, plăgi și alunițe cu risc de malignizare, se aplică tinctura de tătăneasă de 3-4 ori pe zi pe locul afectat.

3. Gastrită hiperacidă și ulcer

În aceste afecțiuni, un tratament intern de 2-4 săptămâni cu pulbere de tătăneasă este cu adevărat miraculos. Principiile active ale tătănesei protejează și ajută la refacerea pereților stomacului, alină durerea și reduce frecvența puseelor de gastrită, până la vindecarea completă. Se ia o linguriță de pulbere de rădăcină de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Dacă vreți să obtineți rezultate și mai bune, puneți la fiecare doză de tătăneasă câte o jumătate de linguriță rasă, dintr-o plantă calmantă, cum ar fi florile de tei sau de salcâm.

4. Afecțiuni respiratorii

Tătăneasa are calitatea de a stimula eliminarea secrețiilor toxice din arborele bronșic și plămâni, precum și de a stimula refacerea țesuturilor afectate de infecție. În tratarea infecțiilor la nivelul gâtului, tuse produsă de cauze diverse, bronșită sau pneumonii, se mestecă încet o bucățică de rădăcină de tătăneasă, lăsând ca principiile active emoliente și regenerative epiteliale să fie extrase de salivă și să ajungă în zona gâtului. Rădăcina proaspată are un gust neutru, plăcut și este deosebit de activă. Rădăcina uscată va fi măcinată în prealabil și va fi mestecată minimum 15 minute înainte de a fi înghițită. Se consumă 3 fragmente de rădăcină proaspătă cu lungimea de 2-3 cm pe zi sau 3 jumătăți de linguriță de tătăneasă uscată pe zi.

5. Arsuri, plăgi, inflamaţii

Pentru aceste probleme se folosește extern decoct concentrat din 20 g de rădăcini uscate şi măcinate la un litru de apă rece sau 2-3 linguri de pulbere la 250 ml de apă; se fierbe 5-10 minute. Se strecoară şi se foloseşte sub formă de comprese, cu rol decongestiv, astringent şi cicatrizant.

6. Dureri articulare

Pentru reumatism sau dureri articulare este ideală alifia din rădăcină proaspătă de tătăneasă, curăţată şi rasă, ori din rădăcini uscate, transformate în făină fină. Pentru 50 g tătăneasă se folosesc 200 g untură nesărată de porc sau pasăre, iar pentru persoanele alergice la aceste grăsimi, se poate folosi unt sau margarină cu 80% grăsime. Planta este lăsată să clocotească 10-15 minute în grăsimea încinsă, iar după 24 de ore de repaus, grăsimea este încălzită, strecurată, amestecată pe foc mic cu o lingură de miere, puţină tinctură de propolis şi 50 g de ceară de albine rasă. Amestecul trebuie agitat mereu până se răceşte şi se întăreşte ca o cremă.

7. Infecții urinare și renale, pietre la rinichi

Prin mucilagiile pe care le conține, tătăneasa favorizează relaxarea țesuturilor, diminuează starea inflamatorie și oprește hemoragia. Se administrează de obicei sub formă de extract apos, împreună cu alte plante: ienupăr (ca antiinfecțios), merișor și mesteacăn (ca anti-litiazice), câte 1 linguriță rasă din fiecare.

8. Fibrom și chisturi ovariene

Pentru tratarea chisturilor ovariene, se administrează 1-2 lingurițe de tinctură de tătăneasă în apă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, până la vindecarea completă.

Sursa foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană