Îndulcitori naturali care sunt buni pentru sănătate
Să renunți la zahărul rafinat poate fi dificil, dar având în vedere cât de dăunător poate fi zahărul pentru sănătatea noastră, cu siguranță merită efortul.
21 Iulie 2021, 09:32
Din fericire, găsim în natură mai mulți îndulcitori, care sunt buni pentru sănătate, săraci în calorii și fructoză, cu un gust foarte dulce.
Stevia este un îndulcitor foarte popular cu conținut scăzut de calorii. Este extras din frunzele unei plante numite Stevia rebaudiana.
Această plantă a fost cultivată pentru dulceață și scopuri medicinale de secole în America de Sud.
Mai mulți compuși dulci se găsesc în frunzele de stevia. Principalele sunt stevioside și rebaudioside. Stevia este foarte dulce, dar practic nu are calorii.
În plus, câteva studii bazate pe oameni sugerează că stevia are beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arterială. De asemenea, s-a demonstrat că stevia scade nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat.
Cu toate acestea, multor oameni nu le place foarte mult gustul steviei. Aroma depinde de marcă, deci este posibil să fie nevoie să experimentați pentru a găsi un tip de stevia care vă place.
Mierea este un adevărat superaliment și unul dintre cei mai buni îndulcitori naturali. Este plin de enzime, antioxidanți, fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, vitamina B6, riboflavină și niacină.
Împreună, acești nutrienți esențiali ajută la neutralizarea radicalilor liberi, promovând în același timp creșterea bacteriilor sănătoase în tractul digestiv.
O lingură de miere crudă are un impact mai mic asupra încărcăturii glicemice decât o singură banană. Odată pasteurizată, mierea își pierde multe dintre beneficiile sale, deci căutați miere crudă (în mod ideal locală) pe piețele fermierilor și direct de la apicultorii locali.
Cu cât mierea este mai închisă la culoare, cu atât aroma este mai bogată și beneficiile nutriționale sunt mai mari.
Majoritatea oamenilor au auzit despre beneficiile apei de cocos, laptelui de cocos, făinii de cocos și, bineînțeles, cocosului proaspăt. Acum, din ce în ce mai mulți oameni folosesc zahărul din nucă de cocos ca îndulcitor natural ales, datorită conținutului său glicemic reduse și a conținutului bogat de minerale.
Bogat în polifenoli, fier, zinc, calciu, potasiu, antioxidanți, fosfor și alți fitonutrienți, zahărul din nucă de cocos este versatil.
Zahărul din nucă de cocos se extrage din seva florilor de cocos.
Originar din America de Nord, siropul de arțar este unul dintre cei mai buni înlocuitori naturali ai zahărului, deoarece este o sursă remarcabilă de mangan și conține calciu, potasiu și zinc. Bogat în antioxidanți, acest îndulcitor natural ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea daunelor oxidative.
Zaharul din trestie nu a fost rafinat. Deoarece a suferit o prelucrare mai mică, are mai multe vitamine decât omologul său rafinat. Glucoza, fructoza și zaharoza se găsesc în zahărul din trestie. Deși este mai sănătos decât zahărul de masă, ar trebui totuși să-l mențineți la un nivel minim.
Petrut Mazilu
Foto: pixabay