Îndulcitori naturali, pentru un organism sănătos
Deși te străduiești să-ți menții organismul sănătos, uneori consumi zahăr chiar fără să știi. Acesta este adaugat in alimentele obisnuite, pe care le cumperi din magazin. Iar in timp ce consumul de zahar rafinat creste, la fel se intampla si cu indulcitorii artificiali. Zaharina, aspartamul si sucraloza sau alti derivati au efecte secundare nocive, fiind la de daunatoare pentru organism ca si zaharul rafinat.
24 August 2015, 08:19
Aceste efecte secundare variaza, de la dureri de cap si migrene, pana la afectiuni legate de glanda timus, insuficienta hepatica si renala si tulburari de dispozitie. Cat despre consumul excesiv de zahar, acesta poate duce la aparitia diabetului, a cariilor dentare, a obezitatii, bolilor de inima, cateva tipuri de cancer si chiar afectarea functiilor cognitive.
In ultimii ani, cultivatorii de porumb, asociatiile afiliate si marile corporatii promoveaza siropul de porumb bogat in fructoza ca fiind o alternativa naturala. Insa acest indulcitor este produs, in cele mai multe cazuri, din porumb modificat genetic. Fructoza se metabolizeaza mai rapid de catre ficat, fapt ce cauzeaza o crestere a nivelului de zahar din sange.
Actiunea rapida creste depozitele de grasime din ficat, ducand la probleme digestive, ficat gras sau ateroscleroza.
Din fericire, exista indulcitori naturali, cu foarte multe beneficii pentru sanatate si care au un gust bun, sunt alternativele ideale pentru zaharul rafinat, fructoza si indulcitorii artificiali. Daca reusim sa inlocuim zaharul cu una dintre aceste optiuni naturale, putem creste cantitatea de antioxidanti consumata zilnic si ne putem proteja sanatatea.
Miere
Mierea este un indulcitor natural si un super-aliment. Este plina de enzime, antioxidanti, fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, vitamina B6, riboflavina si niacina. Toti acesti nutrienti esentiali ajuta la neutralizarea radialilor liberi in timp ce sustin o buna functionare a sistemului digestiv. O lingura de miere are 64 de calorii si poate fi consumata cu moderatie si de cei ce sufera de diabet.
Toate aceste beneficii se pierd atunci cand mierea a fost pasteurizata. Chiar daca o poti cumpara din marile magazine, in tot felul de combinatii, variante si la preturi diferite, este totusi mult mai indicat sa ai o sursa sigura, de incredere, poate un producator din piata, poate un magazin online preferat, poate direct de la un apicultor.
In general, vrei sa mentii toate proprietatile mierii, deci evita sa o supui caldurii, nu o incalzi. Poti sa folosesti miere pentru a-ti indulci orice bautura, sa o pui deasupra unui bol cu cereale sau iaurt sau in salata de fructe. Exista tot felul de mancaruri, deserturi si bauturi in care poti adauga miere, pentru a inlocui cu succes zaharul rafinat.
Stevia
Stevia este originara din America de Sud si a fost folosita in acea regiune de sute de ani pentru a sustine un nivel sanatos de zahar in sange si chiar pentru a promova o pierdere in greutate echilibrata. In prezent, stevia se gaseste aproape pretutindeni, este mult mai dulce decat zaharul si vine sub forma de picaturi lichide, praf, pachete, tablete dizolvabile sau pulbere. Are 0 calorii, nu are carbohidrati si este un indulcitor natural ideal.