Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ingredientul neprețuit: Beneficii de sănătate și curiozităţi ale șofranului

Șofranul este un condiment popular și scump. Gustul îl face grozav pentru utilizarea în mâncare și chiar pentru a face băuturi. Culoarea unică a sofranului, aroma și alte proprietăți îi conferă caracteristici culinare și medicinale care îl fac renumit în întreaga lume.

15 Iunie 2017, 09:02

Șofranul este cunoscut mai ales pentru includerea sa în produsele alimentare. Dar are substanțe nutritive foarte importante și compuși chimici care sunt benefici pentru sănătate.

Sofranul conține mai mulți compuși chimici derivați din plante care sunt cunoscuți ca antioxidanți, prevenitori ai bolilor.

Pistilii compun mai multe uleiuri volatile esențiale, dar cel mai important dintre ele este safranal, care conferă șofranului aroma sa plăcută.

Alte uleiuri volatile din șofran sunt cineol, fenethenol, pinen, borneol, geraniol, limonen, p-cime, linalool, terpinen-4-ulei etc.

Încă din scrierile lui Galen și Hipocrate, șofranul a fost menționat ca un tratament medical pentru tuse, răceală, afecțiuni ale stomacului, insomnie, sângerări uterine, scarlatină, probleme cardiace și flatulență.

Șofranul înseamnă "galben" în arabă, deoarece atunci când este utilizat în gătit, conferă o nuanță galbenă alimentelor.

Recoltarea șofranului necesită o muncă intensă. Ca urmare, acesta poate avea cea mai mare valoare de piață a tuturor ierburilor din lume.

Din păcate, puritatea șofranului este deseori compromisă. Gălbenelele și alte plante medicinale sunt adesea adăugate ilegal, pentru a reduce costurile de producție. (PM)

Ingredientul neprețuit: beneficii de sănătate și curiozităţi ale șofranului

Şofranul este cel mai scump condiment din lume, pe care unii bucătari îl califică drept cel mai apreciat din industria culinară. Această mirodenie este extrasă din stigmatele roşii ale florilor de şofran de culoare violet intens.

Prețul său poate ajunge la valori astronomice, cum ar fi de 30.000 de euro pe kilogram.

Denumirea sa vine de la cuvântul arab „Asfar“, care înseamnă „galben“. Şofranul a fost folosit în China, încă din secolul al VII-lea, iar în Europa a fost adus mai întâi în Spania de către arabi, în secolul al X-lea.

Proprietăţile curative ale condimentului magic sunt cunoscute din cele mai vechi documente medicale care datează din 1600 î.Hr. Condimentul reprezintă un remediu pentru probleme cardiace și digestive, fiind, de asemenea, un antioxidant puternic.

Egiptenii preparau bere din șofran și din chimen. În antichitate, mumiile erau stropite cu șofran.

Florile de șofran sunt considerate divine și sunt menționate în lucrările lui Homer. Şofranul este utilizat în parfumerie şi este unul dintre cele mai populare afrodisiace. Acest condiment este mai scump decât aurul.

Şofranul poate rezista la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Cel mai gustos orez se prepară cu şofran.

Sursa: rador.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană