Ingredientul neprețuit: Beneficii de sănătate și curiozităţi ale șofranului
Șofranul este un condiment popular și scump. Gustul îl face grozav pentru utilizarea în mâncare și chiar pentru a face băuturi. Culoarea unică a sofranului, aroma și alte proprietăți îi conferă caracteristici culinare și medicinale care îl fac renumit în întreaga lume.
15 Iunie 2017, 09:02
Șofranul este cunoscut mai ales pentru includerea sa în produsele alimentare. Dar are substanțe nutritive foarte importante și compuși chimici care sunt benefici pentru sănătate.
Sofranul conține mai mulți compuși chimici derivați din plante care sunt cunoscuți ca antioxidanți, prevenitori ai bolilor.
Pistilii compun mai multe uleiuri volatile esențiale, dar cel mai important dintre ele este safranal, care conferă șofranului aroma sa plăcută.
Alte uleiuri volatile din șofran sunt cineol, fenethenol, pinen, borneol, geraniol, limonen, p-cime, linalool, terpinen-4-ulei etc.
Încă din scrierile lui Galen și Hipocrate, șofranul a fost menționat ca un tratament medical pentru tuse, răceală, afecțiuni ale stomacului, insomnie, sângerări uterine, scarlatină, probleme cardiace și flatulență.
Șofranul înseamnă "galben" în arabă, deoarece atunci când este utilizat în gătit, conferă o nuanță galbenă alimentelor.
Recoltarea șofranului necesită o muncă intensă. Ca urmare, acesta poate avea cea mai mare valoare de piață a tuturor ierburilor din lume.
Din păcate, puritatea șofranului este deseori compromisă. Gălbenelele și alte plante medicinale sunt adesea adăugate ilegal, pentru a reduce costurile de producție. (PM)
Ingredientul neprețuit: beneficii de sănătate și curiozităţi ale șofranului
Şofranul este cel mai scump condiment din lume, pe care unii bucătari îl califică drept cel mai apreciat din industria culinară. Această mirodenie este extrasă din stigmatele roşii ale florilor de şofran de culoare violet intens.
Prețul său poate ajunge la valori astronomice, cum ar fi de 30.000 de euro pe kilogram.
Denumirea sa vine de la cuvântul arab „Asfar“, care înseamnă „galben“. Şofranul a fost folosit în China, încă din secolul al VII-lea, iar în Europa a fost adus mai întâi în Spania de către arabi, în secolul al X-lea.
Proprietăţile curative ale condimentului magic sunt cunoscute din cele mai vechi documente medicale care datează din 1600 î.Hr. Condimentul reprezintă un remediu pentru probleme cardiace și digestive, fiind, de asemenea, un antioxidant puternic.
Egiptenii preparau bere din șofran și din chimen. În antichitate, mumiile erau stropite cu șofran.
Florile de șofran sunt considerate divine și sunt menționate în lucrările lui Homer. Şofranul este utilizat în parfumerie şi este unul dintre cele mai populare afrodisiace. Acest condiment este mai scump decât aurul.
Şofranul poate rezista la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Cel mai gustos orez se prepară cu şofran.