Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ingredientul special din bucătăria ta. Băutura care reduce colesterolul, previne cancerul și boala Alzheimer

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Cu toate acestea, 78% din ceaiul consumat în întreaga lume este negru și doar aproximativ 20% este verde. Toate tipurile de ceai, cu excepția ceaiului din plante, se prepară din frunzele uscate ale bushului Camellia sinensis. Nivelul de oxidare a frunzelor determină tipul ceaiului.

14 Iunie 2017, 11:35

Ceaiul verde, originar din China și India, a fost consumat de-a lungul secolelor și apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Ceaiul verde este fabricat din frunze neoxidate și este unul dintre tipurile mai puțin prelucrate de ceai și, prin urmare, conține cei mai mulți antioxidanți și polifenoli utili.

Este încărcat cu antioxidanți și substanțe nutritive care au efecte puternice asupra organismului.

Acestea includ stimularea scăderii în greutate, reducerea colesterolului, combaterea bolilor cardiovasculare și previnerea cancerului și bolii Alzheimer.

Frunzele de ceai conțin cantități mari de nutrienți importanți. Acestea sunt încărcate cu polifenoli cum ar fi flavonoide și catechine, care funcționează ca antioxidanți puternici.

Aceste substanțe pot reduce formarea radicalilor liberi în organism, protejând celulele și moleculele de deteriorări. Se știe că acești radicali liberi joacă un rol în îmbătrânirea și tot felul de boli.

Unul dintre compușii mai puternici din ceaiul verde este antioxidantul Epigallocatechin gallate (EGCG), care a fost studiat pentru tratarea diferitelor boli și poate fi unul dintre principalele motive pentru care ceaiul verde are proprietăți atât de puternice.

Ceaiul verde are, de asemenea, cantități mici de minerale care sunt importante pentru sănătate.

Încercați să alegeți o marcă de calitate mai bună a ceaiului verde, deoarece unele dintre mărcile de calitate inferioară pot conține niveluri excesive de fluor. (PM)

Ingredientul special din bucătăria ta. Băutura care reduce colesterolul, previne cancerul și boala Alzheimer

Ceaiul conţine compuşi antioxidanţi numiţi catechine. În cazul ceaiului negru, oxidarea frunzelor este mai puternică, astfel încât proprietățile sale antioxidante sunt mai puțin pronunțate.

Ceaiul negru, spre deosebire de cel verde, este supus unei prelucrări prelungite, deoarece trece printr-o proces complet de fermentație. În acest proces, îşi pierde o parte semnificativă a valorii sale nutritive – conținutul de vitamina C scade de aproximativ 10 ori.

Ceaiul negru este util în tratarea hipotensiunii arteriale, datorită conținutului său ridicat de cafeină. Este eficient împotriva stărilor de greață, taninurile din compoziţia sa calmând mucoasa stomacului și eliminând crampele. Multe studii au arătat că ambele tipuri de ceai sunt bune pentru sănătate – scad colesterolul şi reduc riscul de boli cardiovasculare, însă ceaiul verde are mai multe beneficii.

Un motiv pentru aceasta este faptul că se bea fără lapte. Conform unei cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Berlin, ceaiul negru cu lapte nu ajută sistemul cardiovascular.

Sursa: rador.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană