Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iute la gust, iute în tratarea bolilor. 100 de motive să mănânci ARDEI IUTE, chiar și în ceai sau dulceață!

Gustul său usturător şi picant face ca ardeiul iute să nu fie tolerat de foarte mulţi oameni, însă beneficiile acestuia asupra sănătăţii sunt incredibile.

27 August 2015, 04:48

Capsaicina, cea care dă iuțeala ardeilor, este o substanţă foarte eficientă în prevenirea şi tratarea multor boli.
Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas şi poate opri un atac de cord în maxim 30 de secunde.

Efectele miraculoase ale ardeiului iute se regăsesc şi la nivelul sistemului circulator, acesta alimentând elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi echilibrând tensiunea arterială.

Dacă aveţi febră, adaugaţi ardei iute în mâncare. Ingredientul picant din ardei vă va face să transpiraţi, accelerând circulatia sângelui.
Ardeiul iute roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A.

Două linguriţe de ardei iute pisat, furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar.

Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară, deoarece capsaicina reduce nivelul colesterolului din sânge şi a trigliceridelor.

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi pentru tractul intestinal deoarece stimulează mişcarea peristaltică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.

Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.

S-a demonstrat că substanţa activă din ardeiul iute, aplicată local, reprezintă un tratament eficient pentru durerile de cap şi cele provocate de osteoartrită.

Ardeiul iute se dovedeşte a fi eficient în curele de slăbire, prin arderea accelerată a caloriilor şi reducerea poftei de mâncare. Caldura care este resimţită de către o persoană în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor.

Diverse creme cu capsaicină se folosesc pentru a diminua semnificativ durerile cauzate de neuropatia herpetică sau neuropatii periferice, dar și în artrită.

(un text de Roxana Dimitriu)

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană