Iute la gust, iute în tratarea bolilor. 100 de motive să mănânci ARDEI IUTE, chiar și în ceai sau dulceață!
Gustul său usturător şi picant face ca ardeiul iute să nu fie tolerat de foarte mulţi oameni, însă beneficiile acestuia asupra sănătăţii sunt incredibile.
27 August 2015, 04:48
Capsaicina, cea care dă iuțeala ardeilor, este o substanţă foarte eficientă în prevenirea şi tratarea multor boli.
Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostată, plămâni, pancreas şi poate opri un atac de cord în maxim 30 de secunde.
Efectele miraculoase ale ardeiului iute se regăsesc şi la nivelul sistemului circulator, acesta alimentând elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi echilibrând tensiunea arterială.
Dacă aveţi febră, adaugaţi ardei iute în mâncare. Ingredientul picant din ardei vă va face să transpiraţi, accelerând circulatia sângelui.
Ardeiul iute roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A.
Două linguriţe de ardei iute pisat, furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar.
Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară, deoarece capsaicina reduce nivelul colesterolului din sânge şi a trigliceridelor.
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi pentru tractul intestinal deoarece stimulează mişcarea peristaltică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.
Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.
S-a demonstrat că substanţa activă din ardeiul iute, aplicată local, reprezintă un tratament eficient pentru durerile de cap şi cele provocate de osteoartrită.
Ardeiul iute se dovedeşte a fi eficient în curele de slăbire, prin arderea accelerată a caloriilor şi reducerea poftei de mâncare. Caldura care este resimţită de către o persoană în urma consumului de ardei iute este energie care rezultă în urma arderii caloriilor.
Diverse creme cu capsaicină se folosesc pentru a diminua semnificativ durerile cauzate de neuropatia herpetică sau neuropatii periferice, dar și în artrită.
(un text de Roxana Dimitriu)