Ascultă Radio Antena Satelor Live

Leacuri din natură. Măcrişul şi beneficiile sale pentru sănătate

Răspândită pretutindeni pe glob, în special în zonele cu climă temperată, planta medicinală cunoscută încă din Antichitate pentru proprietăţile sale curative este în prezent aproape dată uitării, in ciuda numeroaselor beneficii pentru sanatate, pe care le poseda.

01 Octombrie 2016, 08:44

În trecut, rădăcinile şi seminţele de măcriş macerate în vin erau folosite pentru oprirea hemoragiilor şi pentru a trata scorbutul, cauzat de deficienţa de vitamina C. Decoctul de flori în vin s-a dovedit eficient în tratarea icterului şi a pietrelor la rinichi.

Măcrişul este o plantă perenă cultivată datorită gustului său acrişor-răcoritor şi a proprietăţilor sale depurative, diuretice, antiinfecţioase, antiscorbutice şi uşor laxative. Are un conţinut scăzut de calorii şi este bogată de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, vitamina B, C şi A, acid folic şi alţi fitonutrienţi.

Datorită conţinutului său de acid oxalic, măcrişul are efect antibiotic, ajută la tratarea astmului, a gripei sau a bronşitei. Totodată leguma verde care emană sănătate ajută la stablizarea tensiunii arteriale, la buna funcţionare a creierului, la reglarea sistemului digestiv, la îmbunătăţirea memoriei, la păstrarea sănătăţii vederii, la prevenirea bolilor de inimă și la eliminarea toxinelor din organism.

Beneficiile măcrişului în tratamentele naturiste:

1. Ajută la prevenirea bolilor de inimă şi a unor tipuri de cancer, datorită conţinutului bogat în vitamina B9, vitamina C, provitamina A, potasiu, fier, calciu, magneziu, precum şi fibre, carbohidraţi, quercetin şi luteină, care îi conferă puternice proprietăţi antioxidante.

2. Contribuie în mod eficient la tratarea afecţiunilor respiratorii superioare, în inflamaţii nazale şi a sinusurilor. Măcrişul are importante proprietăţi antialergice, fiind în acelaşi timp bogat în vitamina C, motiv pentru care este indicat în tratarea astmului, a gripei şi a bronşitei.

3. Îmbunătăţeşte funcţiile glandei tiroide - datorită conţinutului de iod, măcrişul este indicat în special în dieta românilor, cunoscut fiind numărul ridicat al persoanelor care suferă de guşă tiroidiană. Mai mult, accelerează metabolismul, fiind indicat în hipotiroidie.

4. Este un laxativ uşor, având şi proprietăţi diuretice, antiinfecţioase, antiscorbutice, înlătură greţurile, febra, abcesele, ulceraţiile, hemoroizii, fiind un depurativ al sângelui şi al intestinelor, restabilind funcţionarea lor normală.

5. Ameliorează bolile de piele - decoctul de rădăcină de măcriş este folosit în comprese pentru ameliorarea afecţiunilor pielii, fiind eficient chiar şi în tratarea psoriazisului.

6. Detoxifiază şi reface ficatul - considerat un aliment-tratament pentru ficat, consumul de măcriş este recomandat pentru regenerarea hepatică şi în dieta celor care suferă de ficat gras.

7. Întăreşte imunitatea - măcrişul este bogat în substanţe cu rol antibiotic, care luptă împotriva infecţiilor din organism şi întăreşte imunitatea.

8. Îmbunătăţeşte vederea - cu un conţinut ridicat de vitamina A, măcrişul ajută la menţinerea sănătăţii ochilor, prevenind cataracta şi îmbunătăţind vederea.

9. Curăţă şi purifică sângele

10. Tratează insomnia – sucul din frunze de măcriş, amestecat cu cantităţi egale de ulei de ricin se recomandă ca remediu pentru tratarea insomniei.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană