Leacuri pentru tuse
Odată cu venirea anotimpului rece apare şi tusea, ca prim simptom al unei răceli ce este pe cale să se instaleze, dacă nu se iau la timp măsurile necesare de prevenire.
31 August 2015, 06:35
Această boală este agasantă, supărătoare şi chiar chinuitoare, dar, în acelaşi timp ajută la îndepărtarea secreţiilor de pe căile respiratorii, de aceea este recomandat să nu se apeleze imediat la produsele antitusive din farmacii, ci mai întâi la unele tratamente naturiste.
Dacă gâtul dumneavoastră e iritat de o tuse îndelungată, încercaţi să aplicaţi următoarele tehnici, pentru a stopa criza:
- Sugeţi indiferent ce pastilă sau bomboane contra tusei. Sporesc cantitatea de salivă, uşurează înghiţitul şi dau o senzaţie de uşurare.
Miere, lămâie şi piper. Amestecaţi 2 linguriţe de suc de lămâie cu o linguriţă de miere şi un vârf de cuţit de piper de Cayenne sau o linguriţă de ceapă rasă. Luaţi de mai multe ori pe zi. Mierea calmează ţesutul iritat, lămâia conţine vitamina C, iar piperul (ceapa) irită tusea şi scoate afară mucozităţile.
Sirop de ceapă. Curăţaţi şi daţi pe razătoarea mare 6 cepe mijlocii. Puneţi-le într-un recipient, cu 4 linguri de miere. Introduceţi vasul pe baie de aburi, acoperiţi-l cu capac şi lăsaţi să fiarbă la foc mic, vreme de 2 ore. Strecuraţi compoziţia şi luaţi câte o lingură de sirop din 2 în 2 ore.
Miere şi cuişoare. Preparaţi următorul sirop calmant: puneţi 5 cuişoare aromate într-o ceaşcă de miere şi lăsaţi-le la frig o noapte. Dimineaţa, scoateţi cuişoarele şi luaţi o linguriţă de miere.
Reţeta franţuzească pe bază de zahăr candel: faceţi un sirop din următoarele ingrediente – 250 g zahăr candel, 450 g stafide, sucul de la 3 lămâi şi ţuică tare sau whisky, cât e necesar ca să se formeze siropul. Se lasă câteva săptămâni, până se dizolvă zahărul candel. Când preparatul e gata, se ia de trei ori pe zi câte un păhărel de lichior.
Beţi oţet de mere diluat în apă plată, o linguriţă la un pahar.
- Faceţi inhalaţii cu muşeţel, uşurează tusea umedă.
Infuzii fierbinţi de cimbru sau isop. Se opăreşte câte o linguriţă de plantă, se lăsă să stea 5 minute, se strecoară, se reîncălzeşte şi se bea de trei ori pe zi.