Leacuri vechi pentru suferinţe străvechi
Medicina a găsit rezolvări pentru multe boli mari. Dar nu şi pentru bolile mici, suferinţe sezoniere, provocate de anotimpuri. Guturaiul, răceală, durerile de gât şi de piept, bronşita şi tusea sunt mult mai simplu de vindecat cu un ceai sau cu o prişniţă aplicată corect, decât cu un pumn de medicamente. Chiar dacă oamenii de ştiinţă strâmbă din nas când e vorba de leacuri străvechi, ele sunt reluate şi revăzute cu „furie”, în toate ţările mapamondului.
27 August 2015, 05:34
Şi nu e vorba de a crede în miracole. Interesul pentru tradiţie este o stare de spirit a lumii contemporane. Chiar dacă virtuţile anumitor leacuri băbeşti nu pot fi demonstrate academic, atâta vreme cât ele fac bine, cât provin din natură şi nu dintr-o fabrică de „elixiruri” chimice, oamenii le preferă.
Şi le preferă, spre lauda lor, şi o grămadă de medici care au înţeles că medicina viitorului nu se poate despărţi de tradiţie. În China, pacientul are dreptul să-şi aleagă terapia pe care o preferă. Este ceea ce facem şi noi prin leacurile de faţă, invitându-vă să alegeţi ce credeţi că v-ar fi de folos.
Crize de astm
În caz de urgenţă: două ceşti de cafea sau două tablete de ciocolată.
Afară e umezeală şi ceaţă, sunteţi astmatici şi v-aţi uitat inhalatorul acasă. Simţiţi cum se apropie o criză de astm. Intraţi rapid într-un bar sau o cofetărie şi cereţi două cafele tari. Ultimele studii realizate în Canada arată că administrarea de cofeină slăbeşte obstrucţia bronhiilor şi uşurează respiraţia.
Atenţie: nu este vorba despre un substitut de medicamente, ci doar de un ajutor de ocazie. Cofeină este un stimulent puternic al sistemului nervos şi cardiovascular, cu efecte secundare periculoase: tahicardie, anxietate, convulsii, palpitaţii. Nu abuzaţi! Şi ciocolată poate fi folosită în caz de urgenţă. Conţine magneziu, un antidepresor cunoscut.
Masaj cu usturoi. Zdrobiţi doi căţei de usturoi în 500 ml de untdelemn. Aplicaţi această mixtură pe talpa picioarelor şi pe coloana vertebrală, masând uşor. La fel de eficient este şi un căţel de usturoi macerat, vreme de opt zile, într-un pahar de alcool de 90 de grade.
La nevoie, puneţi câteva picături din acest amestec pe o bucăţică de zahăr. Pentru a calma o criză de astm, impregnaţi cu amestecul de usturoi şi alcool o compresă înmuiată înainte în apă fierbinte. Aplicaţi-o pe piept. Căldura e indispensabilă pentru eficienţa acestui tratament.
Infuzie de cimbru. Virtuţile antiseptice ale cimbrului sunt recunoscute din Antichitate. Crizele de astm fiind declanşate adesea de o infecţie, cimbrul se dovedeşte şi în cazul acesta util. Beţi 2-3 infuzii pe zi, preparate din 1 linguriţă de plantă opărită cu 1 cană de apă.
Bronşita
Boală a iernii, bronşita este o afecţiune respiratorie legată de obicei de o răceală. Se disting două tipuri mari de bronşite: acute şi cronice. Prima se caracterizează printr-o tuse seacă, acompaniată sau nu de febră. Bronşita cronică (durează cam trei luni pe an şi tine trei ani la rând…) este extrem de frecvenţă şi foarte gravă.
Simptomele ei sunt o tuse cu expectoraţie, care necesită supraveghere medicală.