Legume rădăcinoase de iarnă, delicioase și sănătoase
Produsele sezoniere sunt mai nutritive și pline de savoare, încearcă să adaugi câteva legume rădăcinoase proaspete în meniul tău zilnic, în schimbul unor roșii cultivate în seră.
02 Decembrie 2015, 06:26
Pe timp de iarna, poate fi dificil sa gasesti ingredientele potrivite, dar poti oricand sa incerci ceva nou. Descopera deci o serie de legume radacinoase de iarna si vei vedea cat de delicioase si sanatoase sunt.
Gulie
Desi este ignorata de catre multi, gulia este foarte sanatoasa – bogata in fibre (5 g la fiecare portie) dar scazuta in calorii, cu un aport mare de vitamina C (84 mg per portie), iti ofera deci 100% din necesarul zilnic. In plus, gulia contine si antioxidanti puternici, inclusiv carotenoide si antociani, ce au capacitatea de a reduce riscul de aparitie a unor tipuri de cancer.
Planta este comestibila in intregime, de la frunze si pana la bulb, poate fi consumata atat gatita, cat si cruda. Poti prepara in doar cateva minute o masa delicioasa cu frunzele de gulie, trebuie doar sa le sotezi cu ulei de masline, sare si piper sau sa le adaugi alaturi de alte legume in tigaie.
Cat despre radacina, incearca doar sa o cureti de coaja si sa o feliezi cat mai subtire. Stropeste apoi cu putin ulei de masline si asezoneaza si ai o garnitura sau o salata pentru felul principal de mancare. Gulia se poate gati si la cuptor, taie in fasii, presara condimente si lasa la rumenit, la 200 de grade timp de 15 minute. Cu 5 minute inainte de a scoate bucatile din cuptor, adauga putin parmezan.
Radacina de telina
Poate ca nu te atrage ca aspect, dar radacina de telina iti ofera cateva avantaje fata de alte legume similare (morcovi, sfecla), printre care numarul scazut de calorii si carbohidrati (14 g la o portie), dar si prezenta unor antioxidanti, vitamina C, potasiu si fibre (3 g per portie).