Ascultă Radio Antena Satelor Live

Măcrișul, un adevarat medicament pentru ficat

Macrisul, cu gustul sau acrisor, este utilizat ca planta medicinala sau alimentara inca din Evul Mediu in tratamentul inflamatiilor tractului respirator superior si in cazul bolilor de piele. Macrisul (Rumex), denumit popular si corlegeni, cratica de gradina, dragavei, glojdani, schiaz, este o planta erbacee, perena, care face parte din familia Polygonaceae, dupa cum mentioneaza site-ul old.doctoracasa.ro. Ea creste spontan sau este cultivata.

03 Iunie 2015, 06:02

Are o radacina pivotanta, o tulpina dreapta si ramificata, inalta pana la 1 metru, la unele soiuri nuantata in rosu. Specia cultivata (Rumex acetosa) are dimensiuni mai reduse. Frunzele sunt alungite sub forma de sageti, au culoarea verde inchis si sunt dispuse in rozeta.

Este raspandit in lume si creste de obicei pe pajistile si prin fanetele cu sol bogat in materii nutritive, pe terenuri arabile si pe marginile cararilor si in poienile din zonele de campie, deal si in cea subalpina.

Frunzele macrisului contin mult fier, vitaminele B, C, A, PP, K, magneziu, iod, sulf, potasiu, fosfor, acid folic, antioxidanti si calciu. Au un continut scazut de calorii si, la fel ca spanacul, contin acid oxalic, ceea ce ii confera un gust acru, astringent. In radacinile de macris se gasesc substante fenolice.

Putem consuma macrisul crud — in salate — sau fiert — in ciorbe, sosuri, piureuri, omlete, in combinatii cu alte legume. Frunzele de macris se pot prepara in acelasi mod ca spanacul sau stevia.

Pentru uz medicinal, se recolteaza partea aeriana a plantei si radacina. Se folosesc in stare cruda, sub forma de infuzie, pulbere, decoct si in amestec cu alte plante.

Macrisul este un adevarat medicament pentru ficat. Radacina de macris are un gust dulce-acrisor si se foloseste deseori in cure de detoxifiere si in tratamentul unor afectiuni hepatice.

Afla mai mult despre subiect pe www.paginadeagricultura.ro

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană