Mâna Maicii Domnului, planta înmiresmată cu proprietăți vindecătoare
Caprifoiul, planta cățărătoare, căreia în popor i se spune Mâna Maicii Domnului, ne încântă simțurile cu parfumul florilor sale de la începutul primăverii până vara târziu. Acestea înfloresc albe, devenind apoi galbene, urmate fiind de fructele negre, otrăvitoare. Cunoscută ca plantă ornamentală, caprifoiului i-au fost atribuie proprietăți vindecătoare foarte puternice, comune mai degrabă cu cele ale florilor sălbatice.
12 Martie 2016, 08:41
Chinezii au fost primii care au descoperit proprietățile curative ale caprifoiului, atribuindu-i efecte antibiotice pentru răceli, gripe și febră. Totodată, aceștia tratau durerile de gât, conjunctivita, inflamațiile pielii și ale tractului urinar cu ajutorul acestei plante.
Încă din timpuri străvechi, Mâna Maicii Domnului este consumată în scop curativ, în beneficiul sănătății, însă, planta este recunoscută și pentru utilizările sale magice, fiind folosită pentru vindecare, iubire, dragoste, creativitate, vise profetice, protecție, divinație și clarviziune. Pentru a spori puterile psihice, este necesar să zdrobiți ușor câteva flori și apoi să vă frecați cu acestea pe frunte.
Acestea sunt câteva dintre acțiunile binefăcătoare ale aceste plante cu nume sfânt și proprietăți deosebite:
1. Ține sub control nivelul zahărului din sânge
Planta ajută la menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge. Nivelul ridicat de zahăr poate provoca o serie de probleme de sănătate. În stadiile incipiente, simptomele unui nivel crescut al zahărului este de obicei ignorat, însă această plantă te poate ajuta să scapi de medicamentele și injecțiile care sunt necesare pentru menținerea nivelului de zahăr sub control.
2. Tratează și ameliorează afecțiunile respiratorii
Mâna Maicii Domnului ajută la menținerea unui sistem respirator sănătos și luptă împotriva infecțiilor vezicii urinare. Această plantă poate fi utilizată pentru a trata astmul bronsic și infecții ale tractului respirator superior.
3. Florile caprifoiului au un puternic efect antimicrobian, luptând împotriva salmonelei, stafilococului și streptococolui.
Pentru un efect antiviral și antibacterian maxim, această plantă poate fi combinată cu semințele de Forsythia suspensa – binecunoscutul arbust cu flori galbene sau cu Echinacea. Se adaugă 2 lingurițe de flori la o cană de apă fiartă și se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute.
4. Vindecă arsurile solare și îndepărtează petele de pe piele
Datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice, caprifoiul este considerat de mare ajutor în tratarea arsurilor provocate de soare, dar și a arsurilor minore ale pielii. Mâna Maicii Domnului poate fi utilizată și pentru a trata erupțiile cutanate, proprietățile sale dezinfectante ajutând în cazul afecțiunilor pielii.
5. Ajută în cazul durerilor de la nivelul intestinului subțire
Digestia este un proces important al vieții de zi cu zi. Persoanele care suferă de tulburări digestive, experimentează în același timp stresul fizic și psihologic. Datorită proprietăților sale medicinale, caprifoiul poate ajuta împotriva unor afecțiuni digestive, care includ umflăturile și durerile la nivelul intestinului subțire (enterită). De asemenea, poate ajuta la vindecarea dizenteriei.
6. Este un detoxifiant natural - uleiul de caprifoi ajută la curățarea organismului, prin eliminarea toxinelor.
Puteți beneficia de proprietățile vindecătoare ale acestei plante, preparând și consumând ceai de caprifoi. Acest ceai este recomandat pentru gargară. Atunci când aveți o senzație de mâncărime, durere, înțepături la nivelul gâtului, dacă simțiți că de-abia puteți să înghițiți, faceți gargară cu ceai de câteva ori pe parcursul zilei, în special dimineața și seara, înainte de culcare.
O altă modalitate de consum este aceea de a macera florile de Mâna Maicii Domnului în miere de albine. Se culeg suficiente flori pentru a umple un borcan, peste care se adaugă miere de albine. Se lasă la macerat câteva săptămâni sau chiar câteva luni de zile (în funcție de răbdarea fiecăruia), se strecoară și se consumă atunci când este cazul. Elixirul astfel obținut poate fi folosit în diverse afecțiuni, dar și ca simplu aliment sau pentru măștile faciale de înfrumusețare.