"Mătura căilor digestive", leguma - medicament oferită în dar de natură
Este primăvară și printre primele frunze verzi care dau culoare si prospețime grădinilor se numără cele ale spanacului. Întăritor al sistemului imunitar și tonifiant de top, această legumă deține proprietăți incredibile, care contribuie la menținerea sănătății.
25 Martie 2017, 09:18
Originar din Turkmenistan și Afganistan, spanacul este un remineralizant de mare valoare, de ale cărui calități nutritive trebuie să profităm din plin în acest sezon.
Acesta este bogat în săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii.
Fierul pe care îl conține, în combinație cu clorofila, fac din spanac un aliat de nădejde al sănătății, iar unul dintre efectele benefice este regenerarea sângelui și creșterea nivelului de hemoglobină.
Pe de altă parte, sulful pe care-l conține spanacul ajută la detoxifierea ficatului, iar vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte. Luteina este altă substanță prezentă în frunzele verzi ale spanacului, care protejează ochii de boli, cum ar fi: cataracta și pierderea vederii, odată cu îmbătrânirea.
Consumul de spanac crește cantitatea de urină eliminată, stimulează secrețiile gastrice, pancreatice și biliare, facilitează eliminarea viermilor intesinali, previne infecția gingiilor (pioreea) și este un tonic al sistemului nervos.
Saponina, o substanță care intervine în funcționarea sistemului digestiv, împreună cu fierul și iodul sunt absorbite cu usurință de către organism. De aceea, spanacul este numit și "mătura" căilor digestive, pentru că înlătură greața și combate costipația.
Spanacul este o sursă excelentă de vitamina C, vitamina A și beta-caroten, care luptă împotriva efectelor distrugătoare ale radicalilor liberi, fortifică organismul și te ferește de efectele asteniei de primavară. Datorită conținutului mare de compuși flavonoizi, spanacul este un aliment anti-cancerigen.
Iodul conținut de această legumă se dovedește foarte util în combaterea bolilor de piele, a tuberculozei și în întărirea imunității naturale a organismului.
Cura cu suc de spanac reechilibrează și fortifică organismul, previne anemia, depresia nervoasă și oboseala. Se bea câte un pahar în fiecare dimineață. Sucul de spanac se poate combina în părți egale cu cel de morcov sau de țelină. Pentru tratarea anemiei, rahitismului, senescenței și asteniei, se consuma frunzele proaspete în salate de crudități.