Miere de Manuka – beneficii și tratamente
Mierea de Manuka, produsa in Noua Zeelanda de catre albinele care polenizeaza florile arbustului cu acelasi nume, este un tip de miere unic, cu nenumarate beneficii pentru sanatate.
16 August 2015, 21:00
Mierea a fost si este folosita in scopuri medicinale de mii de ani, avand in vedere faptul ca este una dintre cele mai bogate surse naturale antimicrobiene. Fie ca este vorba de traditia din Orient sau mitologia greaca, toate culturile din lume au laudat mierea ca fiind o comoara, cu puteri vindecatoare uimitoare.
Cu toate acestea, din cauza industrializarii, mierea nu mai este ceea ce a fost odata. La fel ca multe produse disponibile in comert astazi, exista diferite optiuni si variante. In cazul mierii, oferta este larga, cu mai mult de 300 de soiuri – miere bio sau pasteurizata, cu ceara comestibila adaugata in borcan, lichida sau cristalizata, produsa local sau importata si asa mai departe. Cele mai multe produse vandute pe scara larga contin substante daunatoare, conservanti si coloranti. Insa pentru o miere de calitate, se recomanda intotdeauna un producator autohton, de incredere.
Revenind la mierea produsa in Noua Zeelanda, ceea ce o face cu adevarat deosebita este profilul nutritional unic. Mierea este deja cunoscuta pentru calitatile nutritionale extraordinare, insa mierea de Manuka ofera de 4 ori mai multe beneficii, fiind sursa bogata de aminoacizi, vitamina B (vitamina B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic), calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu si zinc.
Cum se recunoaste mierea de Manuka de calitate – factorul UMF
In 1981, cercetatorii din Noua Zeelanda au descoperit ca mierea de Manuka are un nivel de enzime mai mare decat cea a mierii obisnuite. Enzimele creeaza peroxid de hidrogen natural care functioneaza ca un antibacterian. Mierea de Manuka este foarte bogata in peroxid de hidrogen, dar si metilglioxal si dihidroxiacetona. Substantele au fost reunite sub denumirea de factorul UMF (Unique Manuka Factor), un standard international care ajuta la identificarea si masurarea calitatii acestui tip de miere. Aceasta este o garantie ca mierea vanduta are proprietati medicinale.
Factorul minim recomandat si recunoscut este UMF5, iar mierea de Manuka cu UMF10+ este considerata ca fiind benefica. Tot ceea ce depaseste UMF16 este de calitate superioara. Potrivit asociatiilor de evaluare a mierii, se testeaza performanta antibacteriana a produsului apicol comparativ cu fenolul, un dezinfectant. Active Manuka Honey Association (AMHA), cei ce realizeaza testele, sustin ca prezenta activitatii non-peroxid poate fi detectata doar printr-o serie de raportari la standardul fenol, iar evaluarea are un raport egal. Asta inseamna ca mierea cu o eticheta cu UMF peste 20 este echivalenta cu o solutie de 20% fenol. Evaluarea variaza in functie de scopul pentru care urmeaza a fi folosita, dar studiile de laborator au aratat ca mierea de Manuka cu UMF12-UMF15 este eficienta impotriva unei game largi de bacterii foarte rezistente.
Nivelul UMF recomandat pentru mierea de Manuka
Intre UMF 0 si 4 – fara proprietati terapeutice
Intre UMF 4 si 9 – nivel similar cu mierea de albine obisnuite, aceleasi beneficii
Intre UMF 10 si 14 – sustine vindecarea rapida si eliminarea bacteriilor
UMF 15 sau mai mult – nivel superior, foarte terapeutic, insa nu se consuma in doze mai mari de o lingura
Mierea de Manuka – beneficii
Beneficiile acestui tip de miere au fost cercetate de foarte mult timp si demonstrate in ultimii ani, din ce in ce mai multi experti in domeniu ii studiaza efectele binefacatoare. Mierea de Manuka poate trata cateva afectiuni, printre care:
Suprapopularea bacteriana intestinala, boala de reflux gastroesofagian si dezechilibre ale sistemului digestiv
Datorita calitatilor antibiotice recunoscute, mierea de Manuka este un medicament excelent pentru orice tulburare asociata cu prezenta unor bacterii. De fapt, intr-un studiu recent, bacteria Clostridium difficile s-a dovedit a fi sensibila la efectele mierii din Noua Zeelanda. Consumul mierii de Manuka este extrem de benefica pentru echilibrarea sistemului digestiv si vindecarea afectiunilor si dezechilibrelor la nivelul stomacului si intestinelor.
In cadrul unor teste, s-a observat ca mierea de Manuka administrata in doze diferite, a ajutat si in cazul peroxidarii lipidice dar si la imbunatatirea parametrilor de antioxidanti prezenti in organism. Administrarea orala de miere de Manuka (doza de 5 g pe kilogram de masa corporala sau 10 g pe kilogram) a redus semnificativ inflamatia colonului si durerile asociate, pentru cei ce sufereau de colita.