Nu mai puneți conservanți la murături și varză acră. Uite ce pericol te paște
Majoritatea gospodinelor pun conservant și alte condimente la plic atunci când pun murături și varză la murat pentru iarnă, însă ceea ce nu știți este că acestea ar putea avea efecte foarte neplăcute pentru sănătatea noastră.
13 Noiembrie 2015, 07:11
In sezonul de pregatire al verzei murate si al muraturilor, tot mai multa lume pune tot felul de conservanti si prafuri in pregatirea lor, deoarece acestea au castigat popularitate in ultimii ani. Ceea ce nu stim este ca condimentele pentru muraturile de iarna pot provoca alergii si chiar cancer.
Ele sunt un amestec de usturoi, sare si marar, dar exista, de asemenea prezent si un continut de benzoat de sodiu. Acesta este un conservant si este desemnat in codul 211.
Unii il utilizeaza in forma pura de cristale, dar trebuie sa stiti ca supradozajul sau poate duce la probleme grave de sanatate. Asta face muraturile vandute din pietele nereglementate sau de pe internet, extrem de periculoase.
Cel mai bine este ca la pregatirea muraturilor sa folositi numai apa, sare, otet si ce stiti ca este mai natural din propria gospodarie. In acest fel veti evita sa adaugati prafuri si tot felul de condimente la plic, care nu fac altceva decat sa va imbolnaveasca incet dar sigur.
Cum facem muraturi sanatoase?
Zaharul si sarea merg foarte bine impreuna cand este vorba de muraturi. Aveti grija, insa, la proportii, astfel incat aromele sa fie intr-un echilibru perfect.
Puneti-le putin cate putin si gustati. Cele mai bune legume pentru murat sunt cele care au coaja tare (ardei, castraveti), insa la fel de bine pot fi pusi la murat morcovii sau ridichiile.