Nucile - doctorul inimii şi al creierului
Fructele toamnei reprezintă adevărate "izvoare" de sănătate. Printre cele mai valoroase roade ale toamnei se numără nucile. Nu întâmplător natura a dat miezului de nucă forma creierului uman, căci acestea sunt pline de factori care ajută la păstrarea unei sănătăţi optime. Nucile constituie o bogată sursă de energie, conţinând mulţi nutrienţi, minerale, antioxidanţi şi vitamine esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului.
13 Septembrie 2015, 21:00
Doar 25 de grame de nuci conţin peste 90% din doza zilnică recomandată de acizi graşi omega 3. Studiile au indicat că aceştia, în virtutea acţiunii antiinflamatoare, ajută la scăderea riscului de apariţie a hipertensiunii, a bolilor coronariene ale arterelor şi a infarctului. Consumul periodic de nuci proaspete întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorită bogăţiei în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi ţin arterele flexibile, inima sănătoasă şi previn apariţia atacului vascular cerebral.
"Comoara" din miezul de nucă este o chintesenţă de substanţe benefice : apa ( 3- 5 % ), grăsimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat în cupru şi zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetică a miezului de nucă este în medie de 700 kcal la 100 g. Acesta are efect laxativ, mai ales prăjit. Întrucât conţine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scăderea conţinutului de colesterol din sânge şi are o cantitate foarte redusă de hidrati de carbon, miezul de nucă este admis în regimul diabeticilor. Fiind foarte bogată în grăsimi şi proteine, nuca întrece carnea ca valoare calorică, având o toxicitate de câteva ori mai mica. Miezul de nucă este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente cunoscute.
Nucile sunt bogate în substanţe fitochimice, care îşi aduc aportul la activitatea antioxidantă, incluzând melatonina, acidul elagic, vitamina E, carotenoidele şi compuşii polifenolici. Aceste substanţe ajută organismul să lupte împotriva cancerului. Datorită acizilor graşi Omega 3, antioxidanţilor şi fitosterolului, nucile sunt arme redutabile în lupta cu cancerul mamar, de colon şi de prostată. Tumorile se micşorează şi chiar dispar.
Este binecunoscut aportul pe care nucile îl aduc sănătăţii sistemului nostru nervos. Miezul de nucă conţine nutrienţi esenţiali care ajută la păstrarea integrităţii funcţiilor noastre cognitive, luptând împotriva bolilor neurologice şi a îmbătrânirii.
Nucile sunt extrem de bogate în acizi graşi monosaturaţi (aprox. 72%), precum este acidul oleic şi repreyintă o excelentă sursă de acizi graşi esenţiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic(ALA) şi acidele arachidonice. Miezul de nucă prăjit combate infecţiile urinare, dar în acelaşi timp poate fi folosit şi pentru a scăpa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminând în special tenia. Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice.
Foarte important este faptul că nucile îmbunătăţesc fertilitatea, graţie prezenţei acizilor graşi Omega 3, pe care corpul îi foloseşte pentru a produce hormonii eicosanoizi care măresc fluxul de sânge către uter.
Aşadar, bucuraţi-vă din plin de binefacerile acestui fruct minune şi consumaţi-l cât puteţi de des! Vă va ţine departe de medic!