O legumă banală, care poate să-ți salveze viața, în verile caniculare
Au trecut deja șapte milenii de când și-au propat calitățile de „medicamente naturale”, fiind folosite încă din vechime într-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Aceste legume, cu un conținut bogat în apă - 95% - sunt folositoare în primul rând în hidratarea organismului, dar ele conțin, de asemenea, cantități importante de fosfor, potasiu, magneziu, calciu, carbon, dar şi de vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanţi carotenoizi, ceea ce le recomandă în tratarea multor boli. Chiar dacă nu au o culoare portocalie evidentă - precum morcovii, de exemplu - aceste legume, prin antioxidanții carotenoizi sunt importanți pentru menținerea sănătății ochilor.
20 Iulie 2015, 13:54
Îainte de a afla numele acestui aliment prețios, să vedem în ce boli anume are efect consumul lor, mai ales pe timp de vară:
1. Împotriva bolilor cardiovasculare
Riscul de infarct și de accidente vasculare scade dacă veți consuma constant această legumă, cu rol benefic în scăderea tensiunii arteriale. Manganul, vitaminele A, C şi B2, magneziul, potasiul, cuprul, fosforul şi fibrele ajută la prevenirea aterosclerozei, iar acidul folic ajută organismul să reducă homocisteina care contribuie la apariţia atacurilor de cord sau cerebrale. Fibrele scad nivelul colesterolului din sânge, reducând astfel riscul apariţiei aterosclerozei şi apariţia afecţiunilor cardiace. Iată, deci, un aliment-medicament complex, care e recomandat atât cardiacilor recunoscuți, cât și în prevenirea bolilor de tip cardiovascular, care pot să apară fără veste, pe timp de vară, mai ales în verile caniculare, cum este aceasta.
Înainte de a trece la următoarele grupe de boli în care această legume și-a dovedit eficiența, să-i spunem și numele. Este vorba despre: DOVLECEL. Banalul dovlecel.
Iată acum și celelalte beneficii ale sale:
2)Împotriva cancerului
Consumul de dovlecei este indicat în lupta cu diverse forme de cancer, dar este de un real ajutor şi suferinzilor de scleroză multiplă. Mai mult, deşi fitonutrienţii din dovlecei nu sunt în număr prea mare, s-a constatat că sucul natural obţinut prin presarea acestei legume, chiar dacă nu are un gust plăcut, dă rezultate uimitoare împotriva diverselor forme de cancer.
3) Împotriva reumatismului
Specialiştii în medicină naturistă recomandă o cură de o lună cu suc proaspăt de dovlecei persoanelor care suferă de reumatism. Cantitatea consumată trebuie să fie de 200 ml de suc pe zi. Acesta trebuie consumat imediat, iar pe lângă efectul său antireumatic, sucul de dovlecei reglează tranzitul intestinal şi are un efect de întinerire.
4) Împotriva astmului
Consumul de dovlecei este indicat şi bolnavilor de astm sau celor care suferă de lipsă acută de calciu, deoarece această legumă conţine o cantitate importantă de magneziu, esenţială în asimilarea calciului. Persoanele cu astm au nevoie de o cură de o lună cu suc de dovlecei. În această perioadă se consumă 100 ml de suc de dovlecei în combinaţie cu suc de morcov, de două ori pe zi. O cură ţinută de două ori pe an poate duce la vindecarea totală de astm.
5) Împotriva obezităţii
Dovlecelul este util în curele de slăbire deoarece are un conţinut bogat de apă, o valoare nutriţională ridicată şi un număr scăzut de calorii. Mai mult, prin conţinutul bogat de magneziu şi fosfor, această legumă ajută şi la întărirea sistemului osos.