Osteoporoza: poluarea crește riscurile la femeile aflate în postmenopauză
Osteoporoza este o boală osoasă care afectează 1 din 3 femei după menopauză. Printre factorii de risc identificați, un nou studiu indică rolul nociv al poluării.
Articol de Simona Lazăr, 26 Aprilie 2023, 20:45
Datorită datelor din studiul „Women’s Health Initiative” pe 161.000 de femei, legătura dintre poluare și agravarea osteoporozei pare din ce în ce mai clară. Pe lângă poluare, află ce alte riscuri sunt asociate cu osteoporoza și alimentele care pot proteja împotriva acesteia.
Ce este osteoporoza?
Potrivit Asigurărilor de Sănătate, osteoporoza este o boală osoasă care combină atât o scădere a densității osoase, cât și modificări ale arhitecturii acesteia. Aceste modificări determină fragilitatea oaselor crescând riscul de fracturi. Deosebit de preocupate sunt fracturile de col femural, încheietura mâinii sau chiar vertebre.
O boală feminină?
Această boală apare mai mult la femei decât la bărbați, în special la debutul menopauzei. Într-adevăr, estrogenul, un hormon sexual feminin, promovează remodelarea osoasă. În timpul menopauzei, există o scădere drastică a nivelului de estrogen care circulă în organism. din cauza debutului menopauzei. Doar un sfert din fracturile legate de fragilitatea osoasa privesc barbatii. După 65 de ani, 39% dintre femei suferă de osteoporoză, proporție care crește la 70% pentru femeile de peste 80 de ani.
âDiferența cu osteoartrita
Dacă osteoporoza afectează în mod deosebit scheletul atacând densitatea osoasă, osteoartrita afectează mai mult articulațiile care susțin greutatea corpului: genunchi, șolduri și coloana vertebrală.
Importanța vitaminei D
Este bine cunoscut faptul că vitamina D joacă un rol esențial în sănătatea oaselor. În special, permite calciului să se lege de oase. Calciul conferă scheletului proprietățile sale de rigiditate. O combinație de vitamina D și calciu reduce semnificativ riscul de fractură a colului femural la femeile cu vârsta peste 80 de ani. În caz de deficiență de vitamina D, medicul poate prescrie un supliment de vitamine sub formă de medicamente.
Poluarea identificată ca factor de risc
Printre factorii de risc legați de apariția osteoporozei, regăsim consumul de tutun, alcool sau un IMC prea scăzut. În ceea ce privește poluarea, aceasta este din ce în ce mai evidențiată de cercetători. Acest lucru este sugerat de studiul „Women’s Health Initiative” realizat la scară foarte mare în rândul a 161.000 de femei între 1994 și 2000. Printre poluanții deosebit de problematici, găsim în special dioxidul de azot (NO2). Potrivit OMS, acest gaz este „de obicei eliberat în timpul arderii combustibililor utilizați în sectoarele industrial și de transport”. Cu toate acestea, interpretarea rezultatelor studiului indică în mod clar că o creștere a concentrației de dioxid de azot este asociată cu leziuni osoase, în special la nivelul coloanei vertebrale lombare la femeile aflate în postmenopauză. În acest sens, nu face decât să agraveze osteoporoza.
1) Prune uscate
Un studiu publicat în ianuarie 2022 a arătat că consumul de zece prune pe zi timp de un an a îmbunătățit densitatea minerală osoasă a coloanei vertebrale inferioare și a oaselor antebrațului. Un consum mai mare timp de șase luni ar limita, de asemenea, pierderea densității minerale osoase totale.
2) Pește gras
Dacă nu este necesar să bei mai mult lapte pentru a te proteja de osteoporoză, prima strategie este de a reține calciul alimentar prin umplerea cu vitamina D. Acest element, sintetizat în pielea noastră datorită razelor UV de la soare, se găsește și în peste gras: somon, ton roșu, sardine, macrou...
3) Soia
Cei cărora nu le place carnea pot apela la proteine vegetale. Soia este excelentă: conține 36 g de proteine la 100 g. De asemenea, este bogat în fitoestrogeni care sunt capabili să imite efectele hormonilor sexuali care lipsesc în menopauză (estrogen).
4) Algele
Algele marine pot ajuta la prevenirea osteoporozei. Ca și legumele cu frunze, acestea conțin multe proteine. Au, de asemenea, acizi grași cu lanț lung, fitoestrogeni și calciu.
5) Varză, bogată în vitamina K
Varza conține vitamina K. Acest element ajută, de asemenea, la menținerea densității osoase și la prevenirea fracturilor de șold. Aportul zilnic recomandat de vitamina K pentru un adult este de 45 mg/zi.
6) Spanacul
Spanacul este, de asemenea, bogat în vitamina K1. De asemenea, conțin 529 mg de potasiu la 100 g. Este recomandat să consumați cel puțin 4 porții de legume proaspete și uscate pe zi.