Oul, uzină de energie nutrițională. 5 mituri despre acest aliment controversat
Despre ouă s-au spus multe lucruri, făcând din acest aliment un subiect de controversă. Drept urmare, mulți au început să evite ouăle și să le înlocuiască cu alte alimente.Încă persistă mitul conform căruia consumul a mai mult de două ouă pe săptămână are efecte nefaste asupra organismului, contribuind la creșterea cantității de colesterol din sânge.
29 Martie 2016, 11:52
Contrar grăsimilor de origine animală, nivelul ridicat de colesterol din ouă nu are practic efect asupra nivelului de colesterol din sânge. Un studiu recent a arătat că ouăle ajută, în primul rând, la creșterea nivelului"colesterolului bun" şi consumul de ouă nu este asociat în niciun fel cu riscul de boli de inimă.
Nutruţioniştii britanici spun că oamenii pot consuma câte ouă doresc, atât timp cât au o dietă sănătoasă şi echilibrată. Nu există o limită superioară decât pentru persoanele în a căror familie s-au înregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute ale colesterolului.
În ciuda miturilor care au circulat și încă circulă cu privire la ouă, trebuie să știți că acestea se numără printre cele mai hrănitoare alimente din lume. Consumul de ouă nu cauzează boli de inimă iar cele fierte, consumate la micul dejun vin în ajutorul celor ce vor să slăbească. Studiile au relevat, de asemenea, faptul că ouăle contribuie și la protecția ochilor, deoarece organismul îşi "procură" din acest aliment unii antioxidanți esențiali.
Consumul ouălelor prezintă multe avantaje: sunt sățioase, conțin proteine și grăsimi de calitate, au luteină și zeaxantină, au vitamine și minerale numeroase, fiind o sursă prețioasă de energie, proteine și nutrienți.
Iată câteva mituri care fac din banalul ou un aliment mai mult decât controversat:
1. Ouăle sunt „uzină de energie nutriţională” - adevărat
În urma modificărilor operate în hrana găinilor, ouăle sunt mai sănătoase în prezent decât în urmă cu 30 de ani. Ouăle din zilele noastre conţin cu 70% mai multă vitamina D şi de două ori mai mult seleniu ca în urmă cu 30 de ani. În multe populaţii, aceste substanţe sunt prezente la un nivel scăzut în organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare şi infertilitate. Gălbenuşul de ou poate furniza 13 substanţe nutritive esenţiale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc).
2. Ouăle sunt rele pentru colesterol - fals
Un studiu canadian contrazice actualele teorii ştiinţifice în ceea ce priveşte legătura dintre nou şi colesterol. Bruce Griffin, profesor nutriţionist la Universitatea din Surrey, din Marea Britanie, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, şi a ajuns la concluzia că acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.
3. Consumul de ouă ajută în dietele de slăbire - adevărat
Ouăle din zilele noastre conţin cu 20% mai puţine grăsimi, cu 13% mai puţine calorii şi cu 10% mai puţin colesterol ca în urmă cu 30 de ani. Aceste alimente au un conținut caloric mediu (aproximativ 80 de calorii pentru un ou potrivit, sau 145 de calorii la 100 de grame) și o concentrație medie de proteine (12-13 g de proteine la 100 g, sau 7 grame pentru un ou). Dacă le fierbeți astfel încât gălbenușul să se întărească bine, ouăle devin mai greu de digerat și, prin urmare, țin mai bine de foame.
4. Ouăle protejează inima - adevărat
Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie a mai stabilit că ouăle ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Alberta au descoperit că gălbenuşul de ou conţine doi aminoacizi importanţi, triptofanul şi tirozina, şi că două gălbenuşuri crude conţin de aproape două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr. Însă prăjirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanţi la jumătate.
5. Consumul de ouă ne face mai deștepți - adevărat
Datorită vitaminelor din complexul B prezente în ouă, acestea contribuie semnificativ la buna funcționare a sistemului nervos în general și a sistemului nervos central în mod particular. Colesterolul din ouă stimulează dezvoltarea cerebrală a copiilor mici. Atenție, însă: albușul de ou poate să nu fie bine tolerat de copiii de până la 1 an și 6 luni - 2 ani (tocmai ca urmare a concentrației ridicate de albumină). Trebuie început cu o cantitate mică de ouă și, dacă lucrurile evoluează bine, aceasta poate fi crescută gradual. Dacă doriți să accentuați valoarea de tonic cerebral a ouălor, serviți-le cu chimen. Gustul va fi, și el, unul rafinat.