Păstura, „pâinea albinelor"
Păstura este un polen fermentat în cadrul proceselor naturale din interiorul stupului. Albinele culeg polenul din flori, îl aduc în stup, îl depozitează în celula-fagure, alături de miere și diverse enzime. Temperatura și umiditatea specifice stupului fac ca acest polen să fermenteze, rezultând păstura, care mai este cunoscuta și sub numele de „pâinea albinelor".
09 Decembrie 2014, 09:07
Este un produs apicol benefic pentru foarte multe afecțiuni, mai ales pentru cele ale ficatului. Organismul nostru o digeră și o asimilează mult mai ușor decât polenul, astfel că beneficiem mult mai mult de principiile active din conținutul acesteia.
O păstură de calitate nu produce în general nici un fel de alergii, nici măcar în cazul celor care nu suportă polenul.
Păstura prezintă un gust dulce-acrișor și are o aciditate sporită, care o face mult mai ușor asimilabilă.
Față de polen are un conținut mult mai mare de zaharuri simple, vitamina K, provitamina A, acid folic, vitaminele C și E, enzime și aminoacizi. Valoarea ei nutritivă și antibiotică este de trei ori mai mare decât în cazul polenului. Trebuie evidențiat și conținutul foarte ridicat de seleniu care ajută la detoxifierea organismului.
Este recomandată celor care suferă de afecțiuni din zona tubului digestiv, cum ar fi reglarea tranzitului intestinal, afecțiuni ale colonului, constipații cronice de diverse etimologii, enterocolite, colite de fermentație sau de putrefacție, dar mai ales celor cu probleme hepatice, înregistrându-se rezultate remarcabile inclusiv în cazul hepatitelor acute și cronice de tip A, B și C sau a cirozelor uscate și umede. Păstura este benefică și în cazul anemiilor, a stresului sau a reumatismului.
Păstura reprezintă și un element esențial pentru frumusețe, reprezentând în egală măsură un factor nutrițional pentru celulele pielii și o componentă importantă a măștilor cosmetice, în care este folosită în combinație cu miere, lăptișor de matcă și extracte florale.
Păstura se poate păstra la temperatura camerei, consumând zilnic doza recomandată.
Beneficiile păsturii
Produs apicol cu proprietăți remarcabile, păstura prezintă o bioactivitate mult mai mare decât polenul, fiind, în același timp, mult mai ușor de digerat. Cu un gust dulce-acrișor, păstura este bogată în vitamine, enzime și aminoacizi. Păstura este recomandată, mai ales, persoanelor care suferă de afecțiuni ale tubului digestiv și celor cu probleme hepatice, dar este benefică și în cazul anemiilor.