Piele: 6 obiceiuri alimentare de alungat pentru un ten luminos
Alegerile noastre alimentare nu afectează doar sistemul nostru digestiv sau greutatea noastră. Ne afectează și pielea. Dieteticianul-nutritionist american Paulina Lee detaliaza cele 6 greseli pe care le facem la masa care impiedica tenul curat si un ten proaspat.
27 Februarie 2022, 18:37
O uităm adesea, dar pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Acoperind o suprafață de aproximativ 2 metri pătrați, reprezintă aproximativ 16% din greutatea noastră totală.
Pielea are multe roluri: protejează organismul de agresiunile externe (viruși, germeni, raze UV etc.), oferă informații senzoriale (frig, căldură, atingere), participă la reglarea temperaturii prin transpirație și sinteza vitaminei D. Pentru a asigura sănătatea epidermei noastre, este important să ne asigurăm nutrienții de care are nevoie și să evităm alimentele dăunătoare.
Piele frumoasă: ce alimente să pui în farfurie?
Dacă vrei să alungi imperfecțiunile, ridurile și liniile fine, nu ezita să pui în farfurie alimente bogate în vitamina C: citrice desigur, dar nu numai... coacăze negre, pătrunjel, kiwi, ardei gras, varză sau litchiul contine si el. Vitamina C promovează sinteza colagenului care contribuie la tonusul epidermei. De asemenea, încetinește formarea radicalilor liberi nocivi care duc la îmbătrânire.
De asemenea, pielea are nevoie de:
vitaminele A: morcov, pepene galben, mango, ou...;
Vitaminele B: carne de vită, porc, nuci, leguminoase, legume cu frunze verzi...;
magneziu: migdale, arahide, fructe de mare...;
zinc: stridii, organe, pâine integrală, ou...;
omega-3: Ton, somon, macrou, sardine, nuci, avocado, uleiuri de masline;
omega-6: ulei de floarea soarelui sau de porumb.
În timp ce unele alimente sunt foarte bune pentru piele, altele sunt mult mai puțin, așa cum explică dieticianul-nutriționist american Paulina Lee pentru acest site: „De la alegerile alimentare la obiceiurile alimentare, toate acestea pot avea un impact negativ asupra pielii. problemele sunt legate de inflamație, sănătatea intestinală precară și/sau dezechilibrul hormonal.” Ea a enumerat șase obiceiuri alimentare care pot duce la probleme ale pielii sau îmbătrânire prematură.
1. Mănâncă în mod regulat alimente inflamatorii
Nu sunt recomandate alimentele care favorizează inflamația precum produse de patiserie, cartofi prăjiți, pâine albă. „Mâncarea alimentelor inflamatorii poate avea un impact negativ asupra sănătății intestinale și poate crește inflamația internă, ceea ce duce la erupții”, insistă Paulina Lee. „Sănătatea noastră intestinală este profund legată de pielea noastră. De aceea, a mânca bine pentru a-ți optimiza sănătatea intestinală îți poate îmbunătăți tenul.
2. Faceți diete drastice
Dietele restrictive și efectul yoyo sunt dăunătoare pentru piele. Ele favorizează îmbătrânirea prematură, pierderea tonusului și acneea. "Unele studii arată că există o corelație semnificativă între acnee și tulburările de alimentație. Aceasta înseamnă că aceste tulburări sunt variabile de confuzie pentru care ar trebui să fie controlate în cercetarea acneei", spune Rachel Fine, dietetician la New York.
3. O dietă prea bogată în zahăr
Orezul alb, pâinea albă, prăjiturile, dulciurile, sucurile... consumul acestor alimente bogate în carbohidrați rafinați nu este bun pentru organism și pielea nu face excepție.
Aceștia sunt acuzați, printre altele, că au provocat o creștere a zahărului din sânge. Cu toate acestea, „știința sugerează că alimentele care cresc glicemia și provoacă un răspuns mai mare la insulină pot agrava acneea. Această creștere a nivelului de zahăr din sânge poate stimula, de asemenea, secreția de androgeni, care, atunci când sunt mari, contribuie la dezvoltarea acneei”, spune. dietetician Paulina Lee.
4. Mananca prea putine fibre
Neconsumarea suficientă a fibrelor favorizează tenul tern. Datorita conexiunii dintre intestine si piele, a avea un sistem digestiv sanatos contribuie la a avea o piele sanatoasa. Prebioticele (prezente în nota editorului de fibre) servesc drept hrană pentru bacteriile intestinale bune și favorizează creșterea acestora”, explică dieteticianul Paulina Lee.
Fibrele se găsesc printre altele în ceapă, usturoi, praz, sparanghel, ovăz sau mere.
5.. Nu primiți suficiente probiotice
O dietă prea săracă în probiotice favorizează problemele pielii. „Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele care stau la baza care explică legătura intestin-piele, dar s-a sugerat că compoziția microbiomului nostru intestinal contribuie la dezvoltarea anumitor afecțiuni ale pielii, în special dacă suferim de disbioză intestinală (nota editorului dezechilibru). ),” își amintește dieteticianul Paulina Lee.
Ea adaugă „un studiu a arătat că consumul de probiotice a fost asociat cu o incidență semnificativ mai scăzută a eczemei (cunoscută și sub numele de dermatită atopică, nota editorului), comparativ cu grupul placebo”. Astfel, un supliment probiotic ar putea preveni starea pielii.
6. Urmează o dietă occidentală
Dieta occidentală este suspectată că este dăunătoare pielii.
"Dietele occidentale sunt de obicei bogate în alimente ultra-procesate și carbohidrați rafinați, ceea ce poate duce la inflamație. Care, la rândul său, poate duce la acnee și alte tipuri de erupții cutanate", subliniază dieteticianul.
Foto: Pixabay