„Planta mileniului trei”, leacul naturii la debut de primăvară
Leurda, denumită și usturoiul ursului, deoarece este consumată de urși ca medicament purificator după perioada de hibernare, este o plantă sălbatică ce creşte numai în pădurile din Europa Centrală, nereușindu-se până în prezent aclimatizarea ei în nici o altă regiune.
17 Martie 2016, 15:27
Popular, planta este numită şi usturoită, ai-de-pădure sau ai-ciorăsc, datorită similarității gustului şi mirosului său cu cel de usturoi, cu care de altfel este şi rudă, din punct de vedere botanic.
Fiind unul dintre vestitorii primăverii, leurda este o plantă de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, ce își face apariția încă din luna martie, imediat după ghiocei și preferă pădurile umede și umbroase de foioase din zonele de deal și munte.
Din punct de vedere terapeutic, leurda este mai puternică decât usturoiul, datorită faptului că acesta este o plantă salbatică, neatinsă de mâna omului, ce reușește să-și păstreze nealterate însuşirile, care îi conferă efecte terapeutice uimitoare. Mai mult decât atât, această plantă a fost declarată de către cercetătorii germani „planta mileniului trei”, pentru efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, asupra sistemului imunitar şi a celui endocrin.
Frunzele acestei plante sunt extrem de bogate în substanțe care aduc mari beneficii sănătății predominând sulfura de alil, care îi imprimă gustul și mirosul caracteristic. Leurda abundă în carotenoizi, vitaminele A și C, levuloza, ulei eteric complex și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.
Acestea sunt câteva dintre afecțiunile pe care consumul de leudă le vindecă:
1. Purifică sângele și organele
Frunzele leurdei au capacitatea de curățare a sângelui, ficatului, stomacului și intestinelor, mult mai activă decât usturoiul. Pentru a beneficia de aceste calități, se recomandă ca, în fiecare primăvară, să se facă o cură de 4 săptămâni, cu frunze proaspete (prin uscare, frunzele își pierd din proprietăți).
2. Ajută la scăderea valorilor ridicate ale colesterolului
Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care, conform unor studii recente, are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor și în scăderea tensiunii arteriale. Astfel, leurda este pe termen lung adjuvantul ideal în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată în cure de câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia o linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale.
3.Tromboflebita
Leuda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare dintre plantele medicinale din flora europeană. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile. Când sezonul de culegere se sfârşeşte, se administrează tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.
4. Bolile gastrointestinale
Leurda are efecte în diaree acută și cronică, dizenterie, indigestii, insuficiență biliară, colici abdominale, balonări și în distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici.
5. Combate reumatismul și vindecă rănile
Utilizată extern, leurda are bune efecte în combaterea reumatismului degenerativ, eczeme, herpes, răni greu vindecabile, scrofuloză și alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor.
6. Afecțiuni ale sistemului nervos
Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate și de neliniște.
7. Bolile renale
Leurda curăță rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.
8. Problemele respiratorii
Leurda este benefică persoanelor cu bronșite, tuberculoză pulmonară și infecții la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli)
9. Oprește procesul de îmbătrânire
Studiile au demonstrat că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală. În acest scop, leurda se consumă zilnic salată de leurdă, înaintea meselor principale, pe o perioadă cât mai îndelungată, în timpul sezonului de recoltare a frunzelor.
10. Înlătură efectele nocive ale nicotinei şi fumatului
Atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanțe pe care le conține, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, se pare că în timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim două săptămâni.